VIRUSURI ȘI BACTERII, UNELE MOARTE, ALTELE VII

Distribuie prietenilor!

Și bacteriile și virusurile sunt organisme microscopice care provoacă boli. Numai că sunt afecțiuni diferite, cu tratamente diferite, contrar perceției comune.

Și unele și celelalte sunt agenți patogeni microscopici, cu anumite caracteristici comune, dar în esență este vorba de entități diferite. Bacteriile sunt de obicei mai mari decât virusurile și observabile la microscop obișnuit. Virusurile sunt de aproximativ 1.000 de ori mai mici decât bacteriile, fiind vizibile doar cu microscopul electronic. Bacteriile sunt organisme monocelulare (o singură celulă) și se reproduce asexuat, independent de alte organisme. Virusurile sunt paraziți lipsiți de metabolism propriu, motiv pentru care nu sunt considerate vii: au nevoie de o celulă vie pentru a se reproduce.

CU MAI MULT SAU MAI PUȚIN ADN

Bateriile sunt celule care prezintă toate caracteristicile organismelor vii. Ele conțin componentele specifice oricărui origanism și au ADN propriu. Virusurile există sub forma unor particule de ADN sau ARN (acid ribonucleic) învelite într-o carcasă proteică. Deși conțin material genetic, virusurile nu au perete celular sau componentele necesare pentru producerea energiei și pentru reproducere. Virusurile se bazează în întregime pe o gazdă pentru a se reproduce.

BOLI CAUZATE DE BACTERII

Cele mai multe bacterii sunt inofensive, ba unele sunt chiar benefice pentru organism. Altele în schimb pot cauza boli. E vorba de bacteriile patogene, care provoacă boli, produc toxine care distrug celulele. Ele pot cauza: toxiinfecții alimentare; meningită; pneumonie și tuberculoză.

Infecțiile bacteriene se tratează cu antibiotice, care ucid în mod eficient bacteriile. Însă, din cauza folosirii în exces a antibioticelor, unele bacterii au devenit rezistente la aceste medicamente. Vaccinurile sunt utile în prevenirea răspândirii bolilor cauzate de bacterii. Cel mai bun mod de a te proteja de bacterii și alți germeni este să te speli pe mâini cât mai des, în mod corect și să te usuci bine.

BOLI CAUZATE DE VIRUSURI

Virusurile sunt agenți patogeni care determină o gamă largă de boli, din care fac parte: varicela; gripa; rabia (turbarea); unele infecții pulmonare (metapneumovirus); oreion (urlian); rubeolă; herpesul; boli ale tractului intestinal la copii (rotavirus).

Virusurile pot determina infecții persistente, astfel încât uneori par că dorm și se reactivează în alt moment. Unele virusuri determină modificări ale celulelor-gazdă care duc la apariția cancerului. Tratamentul infecțiilor virale implică de obicei medicamente care tratează simptomele unei infecții, nu virusul în sine. De obicei, ne bazăm pe sistemul imunitar, care va lupta contra virusului și-l va elimina din organism.

MODALITATE DE RĂSPÂNDIRE

Infecțiile virale și cele bacteriene au multe lucruri în comun. Ambele tipuri de infecție se răspândesc astfel: prin tuse și strănut; prin contact cu alți oameni infectați; prin contactul cu suprafețe, hrană și apă contaminate; prin contactul cu diverse animale infectate (de exemplu, animale de companie, animale din curte) și insecte (cum sunt puricii și căpușele).

CUM EVIȚI INFECȚIILE DE ORICE FEL

Indiferent ce cauzează infecția, există câteva modalități simple prin care te protejezi: spală-te bine pe mâini (de multe ori, este  modalitatea cea mai bună de a evita o răceală, o gripă, o viroză sau o altă infecție); dacă dai mâna cu cineva răcit, riști să te infectezi, așa că nu duce mâna la nas sau la ochi; alimentele trebuie gătite sau răcite cât mai repede posibil; carnea ar trebui gătită bine; legumele și carnea nu trebuie păstrate la un loc și preparate pe tocătoare separate; unele organisme mor când alimentele sunt gătite, dar pot lăsa în urmă substanțe toxice care cauzează vomă și diaree.

TRATAMENTUL INFECȚIILOR VIRALE

Inainte de toate, infecțiile virale NU se tratează cu antibiotic. Acesta nu are efect asupra virusului tocmai pentru că virusul nu este practic un organism viu. Gripa, cea mai comună boală cauzată de virusuri, se tratează astfel: consumul unei cantități mari de apă; statul acasă, pentru a nu infecta și alte persoane; administrarea de paracetamol sau ibuprofen care reduc simptomele.

Infecțiile bacteriene și virale pot determina simtome asemănătoare, cum sunt tusea, strănutul, febra, inflamația, impulsul de a voma, oboseala și crampele. Toate acestea reprezintă modalități prin care organismul încearcă să scape de organismele toxice.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *