URIAŞII LEGENDARI – FICŢIUNE SAU REALITATE?

Distribuie prietenilor!

În toate ţările, la toate popoarele se întâlnesc basme şi legende referitoare la uriaşi care au populat odinioară pământul. Trei lucrări pasionante şi documentate au făcut o sinteză admirabilă a acestei probleme: cele ale lui Denis Saurat, L’ Atlantide et le Regne des Geants (Atlantida şi era giganţilor) şi La religion  des Geants şi, din alte puncte de vedere, cea a lui Louis Charpentier, Les Geants et le mystere des origins.

Au existat oare într-o epocă extrem de îndepărtată, antediluviană oameni cu o statură fizică net superioară mediei, oameni cu adevărat uriaşi? Aceşti oameni ar fi avut trei sau patru metri înălţime la sfârşitul erei terţiare. Mulţi savanţi manifestă un scepticism total, atrăgându-ne atenţia că invaziile de uriaşi descrise în atâtea legende se pot explica într-un mod foarte simplu: să ne imaginăm că un trib de talie mică a fost invadat în epoca preistorică de războinici de o înălţime net superioară medie; există rase în care înălţimile foarte mari sunt normale: să ne gândim la scandinavi, care au în mod current 1,80 metri sau mai mult, la negri, la acei tutsi înalţi din Africa răsăriteană, care au 2 metri sau 2,10 metri înălţime. E lesne de înţeles că, pe măsură ce generaţiile se succedeau, invadatorii de înălţime mare au avut tendinţa, în imaginaţia celor învinşi, să fie descrişi sub aspectul unor uriaşi colosali. Scepticii menţionează deseori mistificări notorii.

La începutul secolului al XVI-lea, o descoperire făcută în regatul Franţei a stârnit vâlvă: fusese găsit un schelet complet de om de o talie gigantică, ce trăise într-o epocă istorică foarte exactă: era vorba de regele cimbrilor, unul dintre cele două triburi care invadaseră Galia; el fusese învins de generalul roman Marius. Nicolas Habicot a publicat în 1613 o lucrare intitulată Dissertation sur le ossements du geant Teutobochus, roi des Cimbres. Acest schelet era în realitate foarte impresionant, deoarece aparţinea unui bărbat de 25 de picioare înălţime (circa 7,5 metri). Descoperirea, considerată autentică, a stăruit multă vreme interesul tuturor, şi presupusul schelet al lui “Teutobochus” avea să troneze vreme de generaţii la Muzeul de Istorie Naturală. Se mai afla acolo în secolul al XIX-lea; dar Cuvier, făcând asupra lui studiul său metodic, şi-a dat seama de mistificare. Faimosul schelet, prezentat în septembrie 1842 la Academia de Ştiinţe, se dovedea a fi format din oseminte fosile reale; dar acestea nu aparţineau unui om, ci…unui mastodont, adica unui fel de elefant preistoric uriaş, dispărut înainte chiar de apariţia mamutului. Un “meşter” iscusit se străduise pur şi simplu să pună scheletul în poziţie verticală şi să-i dea statură şi aspectul unui om.

Se mai atrage atenţia asupra faptului că prezenţa monumentelor ciclopice nu dovedeşte deloc existenţa efectivă a uriaşilor. Piramidele, megaliţii sunt foarte impresionanţi, dar nimic nu îngăduie să se afirme că meşterii constructori ar fi avut o talie gigantică, şi totuşi a fost realizată şi clădită de oameni de o înălţime întru totul normală, dar care posedau tehnici perfecţionate.

Există totuşi descoperiri arheologice foarte tulburătoare. Cu prilejul săpăturilor făcute de arheologul Burkhalter, în Moravia, au fost găsite unelte de piatră ale căror dimensiuni depăşeau trei-patru metri şi care cântăreau trei-patru sute de livre! Erau realmente unelte utilizate şi cu ustensile simbolice; deoarece este evident că prezenţa unei toporişti votive colosale nu ar dovedi existenţa uriaşilor aşa cum nu ar dovedi-o nici descoperirea într-un templu antic a unor statui imense. Dar asta nu e totul: la Tiahuanaco, s-a descoperit un întreg oraş construit la scara unor oameni a căror statură normală era uriaşă, de trei sau patru metri. Marcel Moreau: “Omenirea a păstrat în memoria ei ancestrală amintirea acestor uriaşi de o inteligenţă superioară, urmaşi ai zeilor, şi care o îndrumaseră şi o învăţaseră. Ea îşi amiteşte de un paradis pierdut la început, de o iniţiere primordială şi transcendentă urmată de o cădere”.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *