Unul dintre cei mai stăluciţi fizicieni născuţi în România are şanse mari la Nobel: „S-a spus despre el că este omul care ar putea conduce lumea”

Distribuie prietenilor!

Albert-László Barabási, unul dintre cei mai stăluciţi fizicieni născuţi în România, a primit titlul de Doctor Honoris Causa a Universităţii de Vest din Timişoara.

Comunitatea academică a Timişoarei a primit în rândurile sale pe unul dintre cei mai recunoscuţi cercetători născuţi în România. Universitatea de Vest i-a acordat, joi, titlul de Doctor Honoris Causa Scientiarum profesorului dr. Albert – Lászlò Barabási, de la Northeastern University, Boston, SUA.

Distincţia oferită de UVT este prima, de acest nivel, pe care Barabási o primeşte în România.   „Comunitatea noastră academică este mai bogată începând de astăzi. Ni se alătură un cercetător de nivel mondial, născut în România, domnul profesor dr. Albert – László Barabási, de la Northeastern University. Titlul de Doctor Honoris Causa oferit astăzi de UVT domnului profesor este prima distincţie pe care o primeşte în România. Este datoria noastră să ne apreciem valorile şi să le aducem aproape de noi. Întărirea legăturii Universităţii cu personalităţile lumii ştiinţifice ne face mai puternici. Ne bucurăm să vă avem aproape. Bine aţi venit în mijlocul nostru”, a spus rectorul UVT, Marilen Pirtea.

Nu ar fi exclus ca, în curând, UVT să aibă în rândurile sale un deţinător al premiului Nobel. Rectorul UVT mai spune că, la bursa zvonurilor lumii ştiinţifice, Barabási este cotat ca fiind viitorul laureat al Premiului Nobel pentru Medicină.   “Barabási este în momentul de faţă, probabil, cel mai titrat cercetător născut în România”   Albert – Lászlò Barabási a influenţat metodologia ştiinţifică globală în studiul sistemelor complexe într-un mod surprinzător, deschizând o abordare nouă extrem de ofertantă în multe domenii ale cunoaşterii. Fizician la origine, Barabási a reuşit să influenţeze ştiinţele naturii, ştiinţele sociale şi ştiinţele vieţii, şi chiar a trecut graniţa, aproape impermeabilă în ultima vreme, dintre ştiinţă şi cultură populară.

“Fondator al teoriei reţelelor – de la cele formate de celule, la WWW sau la cele sociale – Barabási a intrigat biologii, a supărat sociologii şi i-a provocat pe economişti. Până la un punct, când toţi au recunoscut importanţa ideilor sale şi, implicit, genialitatea intuiţiei lui. A urmat apoi consacrarea, succesul. Cei de la Popular Science au spus despre el că este omul care ar putea conduce lumea. Cei de la Wired, că ştie şi pe unde călcăm. Lucrările sale despre reţelele complexe au fost prezentate pe larg de cele mai prestigioase publicaţii şi instituţii media din lume, de la Nature, Science sau The New York Times, până la BBC sau CNN. Una peste alta, Albert László Barabási este în momentul de faţă, probabil, cel mai titrat cercetător născut în România”, a scris pe blogul său Marius Coşmeanu, omul care a tradus în limba română cartea “Linked – Noua ştiinţă a reţelelor”.

Premii şi distincţii la cele mai înalte nivele

Barabási este membru al Societăţii Americane de Fizică. În 2005 i s-a acordat premiul aniversar FEBS pentru biologia sistematică şi în 2006 a primit medalia John von Neumann din partea Societăţii John von Neumann din Ungaria, pentru realizări semnificative în ştiinţele informatice şi tehnologice.   În 2004 a fost ales membru extern al Academiei Ştiinţifice Maghiare. În 2007 a fost primit în Academia Europaea.

În 2008 a primit premiul C&C Japonia, pentru stimularea cercetării inovative în reţele şi descoperirea că proprietatea de lipsă de scară este o trăsătură comună a diverselor reţele complexe din natură. În acelaşi an a primit şi premiul Cozzarelli de la Academia Naţională a Ştiinţelor, SUA.   Premiul Lagrange al Crt Foundation i-a fost acordat în iunie 2011, iar în noiembrie al aceluiaşi an a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Tehnice Madrid.

Citeste mai mult: adevarul.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *