Tuşeşti? Simţi că nu ai aer suficient? Atenţie – PLĂMÂNII SUFERĂ ÎN TĂCERE!

Distribuie prietenilor!

Când faci eforturi să respiri şi simţi că-ţi lipseşte aerul, poate fi vorba despre o afecţiune pulmonară devastatoare. Căci bolile grave ale plămânilor nu dau semne îngrijorătoare decât în stadii avansate. Înaintează încet-încet, până când diagnosticul vine ca un trăsnet. În România, un milion de oameni suferă, iar în următorii anii BPOC va deveni a treia cauză de deces din lume. Iar cancerul pulmonar ucide o persoană la fiecare 30 de secunde!

BPOC ÎŢI TAIE RESPIRAŢIA

Şi nu în sens admirativ! Bronho Phneumopatia Obstructivă Cronică e la fel de greu de tratat pe cât e să-i pronunţi numele. Din nefericire, se ajunge în faţa specialiştilor când e mult prea târziu. Iar plămânii, odată puşi la încercare, nu mai ştiu de glumă şi se răzbună pe tot organismul. Bronho ne trimite cu gândul la bronhii, adică la faptul că arborele respirator are de suferit; Phneumopatia înseamnă boala plămânilor; Obstructivă i se spune pentru că blochează circulaţia aerului şi, implicit, respiraţia; Cronică este deoarece se manifestă pe termen lung, nelimitat chiar. Aşa se face că, odată cu evoluţia ei, BPOC duce la eforturi extrem de mari pentru un gest vital, banal, cât se poate de natural, cel de a respira.

TUSEA E SEMN RĂU!

Senzaţia că nu ai suficient aer să-ţi umpli plămânii când respiri e un semn clar că BPOC există. Căile respiratorii sunt îngustate şi înfundate de mucus. De aici până la imposibilitatea de a desfăşura activităţi uzuale nu mai e decât un pas. Acest fenomen se numeste dispnee. I se adaugă crizele cauzate de infecţii respiratorii, tusea frecventă. Fumătorii sunt publicul-ţintă al BPOC, precum şi al cancerului pulmonar. Căci tusea persistentă şi respiraţia uşor îngreunată par reacţii normale pentru un fumător. De aici şi ignoranţa. Dar mai sunt şi alţi vinovaţi: poluarea, inhalarea de aer cu fum, timp îndelungat. De aceea, cancerul pulmonar se diagnostichează cu dificultate şi, adesea, deja în stadiu metastazat. Motiv pentru care provoacă cele mai multe decese dintre toate tipurile de cancer. Totuşi, o banală radiografie rămâne cea mai simplă forma de diagnosticare precoce. Iar Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer alături de Societatea de Medicina Familiei şi Societatea Română de Pneumologie au lansat Grupul de lucru pentru reducerea mortalităţii prin cancer pulmonar. Resurse sunt, aşa că depinde doar de tine să te asiguri că eşti bine!

VIZITA LA MEDIC SALVEAZĂ VIEŢI!

Puteţi afla cum se simt plămânii dumneavoastră printr-o metodă simplă, nedureroasă şi care durează doar 10 minute. În plus, rezultatul îl primiţi pe loc. Această metodă de testare a sănătăţii plămânilor se numeşte spirometrie. Aşa cum ne testăm tensiunea, şi plămânii noştri merită cel puţin aceeaşi atenţie. Inima este motorul vieţii, dar, nu uitaţi că sursa de alimentare a acestui motor este reprezentată de plămâni. Plamâni sănătoşi înseamnă şi o inimă sănătoasă. Dacă nu putem respira, nimic altceva nu mai contează. Solicitaţi medicului testarea plămânilor dacă sunteţi sau aţi fost  fumători, aveţi în mod repetat următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, dificultăţi de respiraţie, durere, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, răguşeala, transpiraţii ale feţei şi gâtului, lipsa poftei de mâncare şi scădere nejustificată în greutate.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *