Tudorel Toader, despre revocarea lui Kovesi: „Realitatea a depășit așteptările multora”

Distribuie prietenilor!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a vorbit despre decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, în emisiunea „Sinteza zilei” de la Antena 3.

„În 2017, făceam un raport, o evaluare a activității DNA și a procurorului șef cu privire la faptul că s-a făcut anchetă despre depășirea competențelor. Atunci vorbeam despre OUG 13.

Am făcut o radiografie atunci, destul de amănunțită. Am zis atunci că nu se cere revocarea. Atunci mulți nu au fost de acord cu mine. Am zis că era nefiresc ca la o lună să solicit revocarea.

Am realizat că sistemul judiciar scârțâie și trebuie resetat. Nu era doar o frază jurnalistică. A venit vara și am cerut Inspecției Judiciare să facă o evaluare.

Am văzut că realitatea a depășit așteptările multora dintre noi. Au fost încălcări ale legii, ale drepturilor și libertăților fundamentale. Nu am prins totul în acel raport pentru că nu l-aș fi terminat nici astăzi.

Am sesizat Curtea Constituțională. Am sesizat acest conflict juridic de natură constituțională. Acoperirea argumentelor aduse atunci este justă.

Am participat la soluționarea multor conflicte. Ca ministru al Justiției azi, am spus și repet, sunt singurul ministru la care Constituția face referire în mod explicit. Ministerul nu face parte doar ca executiv din partea Guvernului. Face parte de drept din CSM.

Ministerul Justiției este garant al independenței justiției. Ministrul Justiției are configurația că participă la plen, la secțiile de procurori, la cea pentru judecători, spre deosebire de ceilalți doi membri de drept.

Ce am susținut la Curte e în deplin acord cu convingerea mea profesională și în deplin acord cu exigențele constituționale. Profesional vorbind, am primit-o ca pe un început de revenire spre normalitate, a declarat Toader la Antena 3.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *