Șpaga la doctor, interzisă prin lege! Cine dă de azi bani medicilor poate face închisoare

Distribuie prietenilor!

Spaga la medic, atat de frecvent folosita in tara noastra, va fi interzisă! Decizia a fost luata de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a intrat în vigoare, după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Astfel,orice suma de bani suplimentara primita de catre medici din partea pacientilor este considerata mita si poate sa il trimita pe medic direct dupa gratii!

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis că nicio persoană nu ar trebuie să vină cu vreo atenţie la medic, în urma unui caz în care un medic, acuzat că a luat şpagă, a arătat că mita primită este de fapt o donaţie, făcând trimitere la un articol de lege privind faptul că medicii pot primi donaţii.

Astfel, Curtrea Supremă a decis că este ilegat ca medicii să primească de la pacienţii plăţi suplimentare, donaţii sau alte mici atenţii, scrie Realitatea.net. În plus, ÎCCJ a corelat luarea de mită cu darea de mită, aşadar pacienţii trebuie să fie atenţi pentru că şi ei pot avea dosare penale în urma micilor atenţii date medicilor. Infracţiunea de luare de mită se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.

Un tanar medic explica de ce romanii simt nevoia de a da spaga. El sustine ca a refuzat intotdeauna: „De multe ori cand am ramas de garda mi au lasat colegii bani ca sa pot sa-mi cumpar mancare seara”.

Dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare.

Articolul „Mesajul furios al unei DOCTORITE: „Cand lasati 5 lei coafezei la tuns nu e spaga?”. Dramele tinerilor rezidenti a starnit numeroase comentarii, multi plangandu-se de comportamentul doctorilor. Un medic in varsta de 35 de ani tine sa arate cum este si de partea cealalta a baricadei: bani putini, munca extenuanta, satisfactii minore. El a explicat si de ce mai toti romanii țin să ofere spaga doctorilor.

De ce dau romanii spaga. Pentru ca vor sa intre in fata altora. Pentru ca vor o tomografie de care doar ei cred ca au nevoie. Pentru ca vor programare la tomografie in fata altora. Pentru ca au impresia ca d-aia ii lasi sa astepte, ca n-au dat bani. Pentru ca au impresia ca daca dau ii tratezi mai bine, le dai mai multa atentie, mai multe medicamente, mai mult nu stiu ce. Medicina de familie este un esec total in Romania. Nu trimit cand trebuie, nu trimit unde trebuie, nu trimit cum trebuie… adica un minim de investigatii; si de cele mai multe ori trimit cu diagnostice departe de realitate. Personal ii tratez pe toti la fel, in ordinea urgentelor sau in ordinea in care au venit. Majoritatea au impresia ca problema lor e cea mai grava, ca e singurul pacient, ca medicul bea ca fea si fumeaza. Intr-un spital mare sunt multi cu probleme, de cele mai multe ori mult mai grave si urgente decat ale celor care asteapta la garda.

Personal am refuzat sau am dat inapoi multe mii de lei. Am refuzat chiar cand aveam 50 de bani in buzunar. De multe ori cand am ramas de garda mi-au lasat colegii bani ca sa pot sa-mi cumpar mincare seara. Nu exagerez cu nimic si jur ca este purul adevar. Personal am cumparat mancare, medicamente si substanta de contrast din banii mei pentru pacienti. Personal imi cumpar din banii mei xilina si gelul anestezic pt ca poate am nevoie noaptea. Cu care nu ma anesteziez pe mine, ci pe pacienti. Nu mai pun nopti albe la recoltari de organe pentru transplant… care nu sunt platite niciodata. Am cumparat imprimanta pentru a printa externari si analize… topurile de hartie din banii nostri. Inclusiv capsatoarele sunt din banii nostri.

Garzile sunt multe, dese, grele, epuizante… seara imi vine sa plang la propriu de durere de picioare. Multe pentru ca am facturi de platit, mi se mai face si mie foame… sete… Nu mi-am mai cumparat nici macar sosete sau chiloti de anul trecut… si suntem in mai. De multe ce sunt, aproape ca nu mai am viata personala.

Să vă explic ce se intamplă cu banii pe care ii dati voi la casa de asigurari de sanatate : un pacient operat cu spitalizare de 10-14 zile costa undeva intre 8.000 si 20.000 de lei. Daca are nevoie de antibiotice de rezerva… si mai mult. O spitalizare pentru un caz complex de cca 1 luna in sectiile de terapie intensiva are la sfarsit un decont de cca 20.000… 2 miliarde de lei vechi! Si asta un singur pacient!”

Parlamentarii vor să elimine practica plicului către medic. Banii pe care pacienții îi pun în halatul medicului s-ar putea muta în visteria spitalelor sub formă de donație. Prin această inițiativă, parlamentarii vor să legifereze și să fiscalizeze veniturile suplimentare. Potrivit prevederilor, pacienții care vor să mulțumească doctorului pot dona banii unității spitalicești.

Dintr-o contradicție legislativă care spune că pacienții pot da plăți suplimentare medicilor sau spitalului, dar medicii nu le pot accepta pentru că sunt funcționari publici, a fost creat un proiect legislativ care să elimine aceste neclarități.

Așa își explică inițiatorii demersul. Altfel spus, prin noua lege, pacienții vor putea plăti în plus dacă vor. Banii nu-i vor da însă medicilor.

„Am eliminat această formulă neclară, sintagma „plăți suplimentare” și am lăsat doar „donații”, cum era și până acuma, doar donații care sa fie date numai spitalului, și nu medicului (…) Abordarea de la care am plecat a fost următoarea: dacă omul este mulțumit de serviciile pe care le-a primit în spital, este normal ca el să doneze pentru ca acel spital să își îmbunătățească infrastructura”, a explicat pentru Știrile TVR inițiatorul proiectului, deputatul USR Matei Dobrovie.

Dacă proiectul va fi adoptat, toți banii veniți din partea pacienților vor ajunge direct în contul spitalului, iar de acolo donațiile vor fi făcute publice în fiecare lună, pe site-ul Ministerului Sănătății.

Medicii cred că inițiativa nu va ajuta prea mult.

„De fapt, nu se întâmplă decât o punere la punct a legislației. Nu atinge în niciun fel relația dintre medic și pacient (…) La nivel de clarificare legislativă, cred că este un lucru bun”, subliniază medicul Marian Stamate, reprezentantul sindicatului Promedica.

Pacienții, însă, ar agrea modificările. Propunerea legislativă urmează să ajungă pentru dezbatere în Camera Deputaților, care e for decizional.

Sursa: uti24.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *