duminică , 22 septembrie 2019
Home / Sanatate / ȘOFRANUL, CONDIMENTUL DE AUR

ȘOFRANUL, CONDIMENTUL DE AUR

Este cea mai scumpă mirodenie din lume, ba, de multe ori, un gram de șofran e mai scump decât un gram de aur la bursă. 80.000 de flori sunt necesare pentru a obține 50 grame de șofran uscat. În funcție de calitate, șofranul ajunge de la 3 la 65 euro/g.

Publicitate:

DRUMUL AROMAT AL UNEI MIRODENII

Șofranul se extrage din floarea cu același nume, înrudită cu brândușa. Este atât de scump pentru că nu se folosesc decât stigmatele, partea superioară a pistilului. Planta este originară, și a fost folosită pentru prima dată acolo, în Persia, astăzi, Iran. De altfel, Iranul continuă să fie cel mai mare producător de șofran. Primele atestări, aproximativ acum 5.000 de ani.

Arabii au fost mult timp principalii neguțători de mirodenii – așa a ajuns șofranul în Europa, adus de mauri. Medicamentele pe baza de șofran au fost folosite după Marea ciumă. Șofranul a fost folosit, așadar, ca medicament (este un excelent reglator hormonal), ca mirodenie (are o aromă și o culoare extraordinare) și drept colorant (veșmintele de aur, de exemplu).

Publicitate:

DE LEAC

Șofranul se folosește ca medicament din cele mai vechi timpuri. În general, împotriva afecțiunilor gastrice sau ca afrodisiac. Astăzi, sub formă de tinctură sau decoct, este indicat în tulburările menstruale, depresie, tuse, astm bronșic, gută, febră, boli biliare.

OREZ CU ȘOFRAN

Arabii mănâncă cel mai mult șofran. Pentru cea mai simplă rețetă a lor, îți trebuie: 4-5 fire șofran; 1 ceapă mică; ¼ pachet de unt; 1 cană de orez cu bob lung. Cum faci: topești untul, apoi înăbuși în el ceapa tocată. Când s-a rumenit, adaugi orezul, amesteci bine, apoi adaugi 2 căni de apă. Când începe să se umfle orezul, adaugi șofranul și mai lași 30 de minute.

Publicitate:
Loading...

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close