Sistemul medical, raiul spagilor! Șefa DNA: ”Corupția în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienți”

Distribuie prietenilor!

Procurorul-șef al DNA, Codruța Kovesi, a prezentat marți concluziile unui raport referitor la corupția din sistemul de sănătate românesc.

Este vorba despre un studiu realizat la nivel european, care a arătat că 68% dintre români percep corupţia ca pe un fenomen care le afectează viaţa de zi cu zi.

“Este un raport Eurobarometru (…) privind corupţia, publicat în octombrie 2017. În acest raport, 68% dintre repondenţii români percep corupţia ca fiind unul din fenomenele care le afectează viaţa de zi cu zi. Acest procentaj de 68% a poziţionat România pe primul loc în topul ţărilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte percepţia corupţiei în viaţa zilnică. La nivelul Uniunii Europene, cei care consideră că viaţa de zi cu zi le este afectată de corupţie reprezintă doar 25%”, a declarat Kovesi.

Ea a adăugat, citând acelaşi studiu, că în cazul României sistemul de sănătate a fost menţionat de 58% dintre cei chestionaţi ca domeniul cel mai afectat de corupţie, faţă de doar 31% la nivelul Uniunii Europene.

La prezentarea raportului au luat parte procurorul general al României Augustin Lazăr, reprezentanţi ai unor instituţii din sistemul judiciar, precum şi reprezentanți ai unor asociaţii şi organizaţii neguvernamentale active în domeniul sănătăţii şi al luptei împotriva corupţiei.

Procurorul șef al DNA a declarat că s-au identificat 5 domenii de corupție în sistemul de sănătate: ”Atunci când vorbim de sistemul de sănătate identificăm corupție în achizițiile publice, în serviciile medicale, în bugetarea unităților spitalicești, în accesul personalului în sistemul medical și nu în ultimul rând în autorizarea farmaciilor.”

Sinteza declarațiilor:

Corupția în sistemul public de sănătate se traduce în costuri suportate de pacienți în mod direct, pentru că suportă din buzunarul lor sau în mod indirect, pentru că este afectat și este prejudiciat sistemul asigurărilor sociale.

De foarte multe ori am constatat în anchetele noastre că acel cost suplimentar pe care firmele private îl plătesc cu titlu de mită se referă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază cetățenii.

Câteva dintre concluziile studiului.

O primă responsabilitate o au procuroriii, prin investigațiile pe care le fac. Identificând anumite mecanisme, făcând publice aceste concluzii, putem să determinăm o schimbare în a preveni astfel de fapte.

O primă concuzie este că s-au identificat 5 domenii de corupție în sistemul de sănătate. Atunci când vorbim de sistemul de sănătate identificăm corupție în achizițiile publice, în serviciile medicale, în bugetarea unităților spitalicești, în accesul personalului în sistemul medical și nu în ultimul rând în autorizarea farmaciilor.

Când vorbim de achizițiile publice, de obicei au fost pretinse și primite procente cuprinse între 5 și 20 % din valoarea facturilor. Atunci când vorbim de procentul mitei putem constata din investigațiile DNA că în domeniul sănătății pare că procentul este mult mai mare față de alte domenii, cum este infrastructura, unde de obicei este 2 % sau achiziții publice unde procentul este între 10 și 15 %. De obicei mita se dă direct managerului sau este mascată prin plata unor servicii fictive de consultanță, către firme care sunt controlate de managerii de spital prin alte firme, care sunt în legătură cu aceși manageri.. Am constatat că sunt înființate și firme offshore pentru a ascunde mita.

Un exemplu dintr-un dosar în care DNA a trimis în judecată un manager, acesta a profitat de perioada îndelungată în care a avut funcția de conducere și a produs un prejudiciu de 2 milioane de euro.

O altă concluzie a studiului este că bugetul spitalului este prejudiciat de cele mai multe ori exact de persoana care are atribuția de a gestiona bugetul spitalului.

Un alt domeniu, cel al autorizării farmaciilor. Cred că o prevenire a faptelor de corupție se poate realiza mai ușor. Soluționarea unei astfel de cereri este 5-6 luni, de natură a genera fapta de mită. Investigațiile noastre au vizat și persoane juridice.

Sursa: stirileprotv.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *