Sistem revoluționar creat de un român! Lâna de oaie, folosită pentru izolarea caselor

Distribuie prietenilor!

Emil Iugan, un om de afaceri din Bistrița-Năsăud, a reușit să creeze un produs ecologic pentru izolarea caselor, din lână de oaie, dezvoltând și un concept unic în România, cel al caselor ecologice construite din lemn și izolate cu lâna mioarelor de la munte.

Potrivit MEDIAFAX, după ani de zile de cercetări, vizite în străinătate și analize cu specialiști din agricultură și construcții Emil Iugan a adus pe piață un produs revoluționar pentru izolarea locuințelor: izolația din lână de oaie. El vrea să convingă românii că locuințele izolate cu lână sunt extrem de benefice sănătății și, în plus, ajută oamenii de la munte să supraviețuiască și satele să nu se depopuleze.

Totul a pornit de la dragostea sa față de munte, față de satele îndepărtate, care, din păcate, sunt din ce în ce mai mici de la an la an din cauză că traiul e din ce în ce mai greu și lipsesc oportunitățile pentru sătenii de la munte.

„Eu iubesc zona de munte și lupt pentru dezvoltarea acestei zone. Acest tip de izolație l-am văzut în străinătate. Am venit cu un concept pe care l-am promovat de aici, din Lunca Ilvei, și care se numește sistem de dezvoltare locală intregrat pe baza resurselor locale. Ce resurse avem la munte? De bază – e iarba și pădurea… Din iarbă e creșterea animalelor… Am văzut de-a lungul anilor că avem o resursă extrem de importantă care e nevalorificată – lâna de oaie. Înainte de Revoluție am avut acasă o instalație privată în care prelucram lâna și așa am dobândit și cunoștințe. Și mi-am spus: trebuie să găsim o soluție să valorificăm lâna”, a povestit, pentru Mediafax, Emil Iugan.

Așa că Iugan a început să se intereseze unde poate fi utilizată lâna din zona de munte, de pe oaia Țurcană, știind că înainte de Revoluție, România a avut o industrie funcțională bazată pe această resursă.

„Noi am fost mari producători de covoare, saltele, pături, echipamente de armată, îmbrăcăminte din lână, am fost printre primele țări din Europa. Acum, singura soluție de a valorifica lâna de oaie, de o calitate mai slabă, indiferent de culoare și lungimea firului, în cantități mai mari, este în materiale termoizolatoare pentru construcții. Pentru asta trebuie lâna colectată, spălată și procesată, iar proiectanții, arhitecții și constructorii să învețe să o pună pentru că este cel mai bun element izolator din câte are planeta”, a mai spus Iugan.

Omul de afaceri a plecat peste hotare pentru a crea acest tip de termoizolație a caselor. Rapid a găsit și oameni care i-au împărtășit convingerile și alături de care a început să găsească modalități pentru producerea, în țară, a acestui material extrem de valoros.

“Lâna este un element extrem de valoros și trebuie să îl folosim pentru că rezolvăm mai multe probleme: rezolvăm problema oierilor care realizează venit din această resursă, creăm locuri de muncă, încălzim mai bine locuințele, reducem consumul de combustibil, de lemn, iar efectele în timp sunt extrem de benefice. Avem mai multe construcții deja realizate cu acest tip de izolator. Am făcut întâlniri cu arhitecți, cu profesori universitari, cu studenți, cu firme de proiectare și de construcții. Am adus firme străine și am făcut dezbateri zile întregi pe acest produs – cum îl putem utiliza, cum îl putem prelucra și certifica și să pregătim piața pentru acest produs”, a afirmat Iugan.

Omul de afaceri din Bistrița-Năsăud a testat materialul pe mai multe dintre construcțiile pe care le-a realizat și afirmă că este extrem de eficient deoarece vara ține răcoare, iar iarna menține clădura în locuințe. În plus, poate fi aplicat pe toate tipurile de construcții, indiferent dacă sunt realizate din cărămidă, BCA sau lemn, calculele arătând că un material izolator de acest fel, după ce se va produce la scară largă în România, va avea un preț asemănător cu actualele materiale folosite pentru izolarea caselor.

Citeşte continuarea AICI!

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *