Singurul județ din România în care farmaciile pierd bani

Distribuie prietenilor!

Deși se încasează mai mulți bani la bugetul de stat și afacerile companiilor farma cresc, situația nu e deloc de dorit deoarece poate indica un nivel precar de sănătate a populației.

Un studiu realizat de Creditinfo Romania arată că județul Sibiu este singurul din țară în care farmaciile nu au avut în anul 2016 profit, scrie capital.ro. Acestea ajung în total, conform datelor financiare raportate pentru anul 2016, la peste 3 milioane de lei. Pe de altă parte, cele mai mari profituri sunt înregistrate în județele Argeș și București-Ilfov, unde farmaciile cu sediile aici generează profituri de peste 100 milioane lei. Aceste două județe reprezintă de altfel sediile unor mari lanțuri de farmacii care au o acoperire la nivel național. Alte județe care strălucesc în acest top sunt Cluj, Iași, Suceava , Prahova și Timiș cu profituri de aproximativ 20 milioane de lei.

Vânzarea farmaciilor Polisano

O posibilă cauză pentru care calculele Creditinfo arată că anul 2016 a fost unul foarte prost pentru farmaciile din Sibiu poate fi și situația lanțului de farmacii Polisano. În 2016, Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care rețeaua Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma, a cumpărat 78 de farmacii Polisano și Rețeta de la familia Vonica din Sibiu. Valoarea tranzacției s-a ridicat la circa 20 de milioane de euro, potrivit unor declarații ale președintelui grupului Polisano, Remus Borza.

Import de medicamente de peste 20 de miliarde

În ciuda creșterilor spectaculoase ale domeniului, România a ajuns să producă tot mai puține medicamente, iar veniturile generate de capacitățile de fabricare a acestora au scăzut cu peste o treime în anul 2016 comparativ cu anul 2015, mai arată datele Creditinfo. Depozitele de medicamente au vândut în anul 2016 produse de peste 26 miliarde lei, în creștere de la 23 de miliarde de lei. Din acestea, produse în valoare de 16 miliarde sunt vândute către populație prin intermediul farmaciilor, iar restul în valoare de 10 miliarde de lei ajung la populație prin alte modalități (ambulatorii, spitale și alte infrastrucuri medicale). Companiile autohtone reușesc să asigure produse în valoare de doar 2 miliarde ceea ce înseamnă că importăm medicamente de peste 20 de miliarde de lei, scrie capital.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *