SFÂNTUL APOSTOL MATEI, VAMEŞ ŞI EVANGHELIST

Distribuie prietenilor!

Înainte de a începe propovăduirea Noii Legi, Iisus şi-a ales 12 ucenici care să-i fie aproape, să-l ajute şi mai apoi, la rândul lor, să răspândească Evanghelia.

Matei se numea Levi, era fiul lui Afleu şi fratele lui Iacob. În vremea în care Iisus îşi căuta ucenici, era vameş în Capernaum, lângă Marea Galileii. Vameşii erau în fapt colectori de taxe, deci nu foarte apropiaţi de popor.

URÂŢI DE OAMENI, DECONSIDERAŢI DE PREOŢI

Vameşii nu erau bine văzuţi de evreii de rând pentru că strângeau birurile impuse de cuceritorii romani, reamintindu-le că nu mai sunt un popor liber, şi pentru că, de cele mai multe ori, erau corupţi, înfruptându-se pe faţă din taxele strânse. Preoţii şi evreii ortodocşi nu-i iubeau defel, pentru că îi considerau impuri: intrau mult prea des în contact cu neevreii, ba mai şi muceau (aşa cerea profesia) în zilele de Sabat. Prin urmare, pentru toată lumea a fost o surpriză când Iisus l-a ales pe Levi, vameşul din Capernaum, să-i fie ucenic.

“VINO DUPĂ MINE!”

Iisus îşi alesese deja doi, trei ucenici. Oamenii începuseră să-L asculte, să-L urmeze. Vindecase bolnavi, făcuse minuni. În călătoria Sa spre Ierusalim, a trecut prin faţa vămii din Capernaum. Acolo l-a zărit pe Levi. “Vino după mine!”, i-a spus. Acela, fără să stea prea mult pe gânduri, de parcă ar fi aşteptat zile întregi această întâlnire, L-a urmat de îndată.

CU VAMEŞII ŞI PĂCĂTOŞII

Înainte de a lua drumul uceniciei, Levi a dat o petrecere ca să-şi ia rămas-bun de la vechea viaţă. S-a dus şi Hristos, cu bucurie, dar…”Şi pe când şedea el la masă, în casă, iată mulţi vameşi şi păcătoşi au venit şi au şezut la masă împreună cu Iisus şi cu ucenicii Lui. Şi, văzând, fariseii au zis ucenicilor: Pentru ce mănâncă Învăţătorul vostru cu vameşii şi păcătoşii? Şi auzind El, a zis: Nu cei sănătoşi au nevoie de doctor, ci cei bolnavi. Dar mergând, învăţati ce înseamnă: Milă voiesc, iar nu jertfă; că n-am venit să chem pe drepţi, ci pe păcătoşi la pocăinţă.” (Matei 9, 10-14)

DAR DE LA DOMNUL

Când a lăsat totul pentru a urma calea creştină, vameşul Levi şi-a schimbat numele în Matei, tocmai pentru a arăta lumii pe ce drum a apucat. Pentru că Matei înseamnă “dar de la Domnul”. După Cincizecime, când ucenicii au plecat în apostolate, Matei a primit, spune tradiţia, şi harul povestirii vieţii şi a faptelor lui Iisus, una dintre cele patru evanghelii fiindu-i atribuită. Sfântul apostol Matei a propovăduit cuvântul Domnului printre evrei, apoi în Etiopia.

TOIAGUL TRANSFORMAT ÎN COPAC RODITOR

Pe drumul dinspre Iudeea catre Etiopia, sfântul apostol Matei a propovăduit o vreme în ţinutul parţilor. Acolo, asemenea Învăţătorului, s-a suit pe munte să se roage şi să mediteze. “După ce a trecut câtăva  vreme, Dumnezeu i s-a arătat ca un prunc şi, întinzându-Şi dreapta Sa, a dat apostolului un toiag şi i-a zis: “Ia aceasta şi, pogorându-te din munte şi mergând la cetatea Mirmina, sădeşte toiagul acesta înaintea uşii bisericii de acolo, unde făcând rădăcini şi înălţându-se din mâna mea cea Dreaptă, se va face copac mult-roditor. Din rădăcina sa va ieşi izvor de apă, cu care, spălându-se oamenii cetăţii, cei cu mintea de fiară, li se vor îndulci şimţirile şi vor înceta a mai face fărădelegi”. Aşa se povesteşte în Vieţile sfinţilor. Şi mai departe povestea spune că exact aşa s-a întâmplat, iar oamenii, văzând minunea, l-au urmat pe apostol.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *