Românul cu studii la Stanford şi Harvard care a decis să revină în România pentru a schimba sistemul de predare de aici: „Acum stau la cămin, cu studenţii, contra cost“

Distribuie prietenilor!

Stoica Cristinel Popa (29 de ani) s-a întors, după 8 ani de studii în Statele Unite ale Americii, în zona Brăila-Galaţi, România, locul său de baștină, acolo unde, în prezent, este preşedintele ONG-ului „Asociaţia Euroteens” și asistent universitar doctorand la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Tânărul a absolvit facultatea la Stanford University, cu onoruri în ştiinţe politice, a făcut un master de doi ani în politici publice la Harvard University şi un al doilea master la University of Texas, unde a fost şi asistent universitar.

A predat pentru o vreme la Universitatea din Texas, dar a decis să revină în România pentru a schimba sistemul de predare de aici, dar şi mentalităţile, scrie Adevărul.

Stoica Cristinel Popa face voluntariat de la vârsta de 16 ani, iar la 18 ani și-a înființat propriul ONG, „Asociaţia Euroteens”, pe care îl conduce și în prezent.

A ajuns repede să se ocupe de proiecte naţionale, cum ar fi ajutorarea sinistraţilor din câteva sate izolate din Olt, la inundaţiile catastrofale din 2006, pentru care a adunat haine, mâncare şi alte produse. Prefectul de atunci l-a chemat personal pentru a-l felicita pentru acţiunea pe care a întreprins-o, însă profesorii de la liceul unde învăţa nu au înţeles deloc ceea ce făcea el.

„Majoritatea profesorilor în mod clar nu erau de acord, spuneau că este o bătaie de joc, o pierdere de timp şi nu înţelegeau absolut deloc noţiunea de voluntariat. Diriginta mea mă umilea în faţa clasei, spunea că a avut activişti PCR care stăteau pe capul ei, dar eu încercam să îi explic că nu e totuna cu activiştii organizaţiilor neguvernamentale. Din păcate, aveam şi multe rude care aveau aceeaşi atitudine, dar eu nu am abandonat voluntariatul“, spune Stoica Cristinel Popa.

În prezent, Stoica Cristinel Popa este asistent universitar şi doctorand la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“. Absolventul de Stanford şi de Havard câştigă în România 1.000 de lei net pe lună. Pentru statul român, faptul că un tânăr a absolvit cu onoruri cele mai bune universităţi din lume nu prezintă niciun fel de relevanţă.

„Am trăit după ce am revenit din SUA cu banii strânşi acolo, am mai stat şi cu părinţii ca să mai reduc cheltuielile, iar acum stau la cămin, cu studenţii, bineînţeles contra cost“, ne explică dascălul situaţia în care se găseşte.

Chiar şi în aceste condiţii, el este decis să rămână şi este încurajat de colegii săi profesori să implementeze şi în România metodele de predare din Statele Unite.

Citeşte mai mult pe adevarul.ro.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *