Românii îi cer lui Iohannis alegeri anticipate, după demisia lui Tudose. Ce șanse au alegerile anticipate și schimbarea majorității în Parlament

Distribuie prietenilor!

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat „profund nemulțumit” și „îngrijorat” de situația politică din România, după ce Mihai Tudose – al doilea premier propus de PSD în ultimul an -, și-a anunțat demisia.

În acest moment, PSD urmează să își stabilească următoarea propunere de premier, a treia, după Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, iar președintele Klaus Iohannis este așteptat să anunțe dacă acceptă această propunere sau va numi un alt premier, Constituția dându-i acest drept. Opoziția vorbește deja despre alegeri anticipate sau schimbarea majorității în Parlament, însă șansele ca acestea să se producă sunt mici, în actualul context politic.

Șeful statului poate, în acest moment, să accepte o nouă propunere de premier venită din partea coaliției PSD-ALDE sau poate să refuze și să convoace consultări cu toate partidele parlamentare. PNL și USR cer declanșarea alegerilor anticipate, dar în România acest lucru este greu de realizat, în condițiile în care parlamentarii, care sunt abia la primul an de mandat, în Parlament, nu vor accepta niciodată să renunțe la aceste mandate, pentru a merge din nou în fața electoratului.

Cum s-ar putea ajunge la alegeri anticipate?

Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituţiei, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar preşedintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului.

Astfel, președintele ar putea veni cu o propunere de premier care va cădea de două ori în Legislativ, iar astfel se va reveni la votul electoratului.

O altă variantă este schimbarea majorității parlamentare, care are șanse la fel de mici, în condițiile în care actuala coaliție PSD-ALDE are o majoritate confortabilă în Parlament, iar Opoziția nu reușește să strângă destui aleși pentru a pica Guvernul. Și de această dată, votul decisiv îl vor avea cei de la UDMR și minoritățile naționale, care de fiecare dată au votat de partea Puterii.

PSD forțează numirea propriul premier

PSD readuce în actualitate ideea suspedării președintelui Klaus Iohannis, dacă șeful statului nu ne va nominaliza propunerea de premier. În acest moment, numele vehiculate pentru preluarea șefiei Executivului sunt Mihai Fifor, Paul Stănescu, Lia Olguța Vasilescu, Viorica Dăncilă, dar în CEx se poate ajunge la orice altă variantă, în funcție de influența liderilor din teritoriu.

Articolul 95 din Constituția României prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei”.

Propunerea de suspendare trebuie inițiată de cel puțin o treime din totalul senatorilor și deputaților, iar suspendarea se face prin votul majorității senatorilor și deputaților reuniți în ședință comună, după consultarea Curții Constituționale.

Mai multe detalii pe libertatea.ro 

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *