Home / Retete / REȚETE DE MUCENICI. Cum se prepară mucenicii moldovenești și cei muntenești

REȚETE DE MUCENICI. Cum se prepară mucenicii moldovenești și cei muntenești

În casa fiecărui creştin, pe 9 martie se mănâncă mucenici. Deliciosul desert se poate prepara în două feluri, cu zeamă, sau copți, în funcție de preferințe sau de zona din care se trage fiecare. Ziua Sfinților 40 de Mucenici este încărcată de semnificații și tradiții.

Persoanele care nu poartă nume de sfânt se serbează de cei 40 de mucenici. Obiceiul de a se bea în această zi 40 (sau 44, după credinţa dacică) de pahare cu vin roşu este o reminiscenţă a unor vechi practici păgâne din Antichitate. Oamenii considerau că vinul băut astăzi se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi dă putere de muncă. În trecut, picăturile rămase din vinul băut de 9 martie erau risipite peste pomi şi vii, ca să dea recolte bogate.

Azi s-a păstrat doar obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare. Un alt obicei păstrat e ca femeile să coacă 40 de figurine din aluat, numite “sfinţişori” sau “mucenici”, care au forma cifrei 8, ce semnifică infinitul. Se fac mucenici fierţi în apă sau copţi, în funcţie de zonă.

Reţete de mucenici în Muntenia

Mucenici muntenești

Ingrediente: 300 g făină, 150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade), sare, 2,5 l apă, coaja de la două portocale mari, coaja de la o lămâie mare, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorţişoară, esenţă de rom, un vârf de cuţit de sare.

Mod de preparare: se pune făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuţit de sare, iar în mijloc se toarnă apa. Se frământă până ce aluatul devine elastic şi se răceşte complet. Dacă mai este nevoie de făină, se mai adăugă o lingură.
Se mută aluatul pe planul de lucru uşor înfăinat, se împarte în biluţe, iar din fiecare biluţă se formează şnururi lungi şi subţiri (puţin mai subţiri decât un şiret), care se “împletesc” în formă de 8.

Se lasă mucenicii la uscat până a doua zi. Se pune pe foc o oală încăpătoare, cu apă, zahăr, coaja rasă de lămâie şi portocală şi un vârf de cuţit de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii.

Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafaţă, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esenţa de rom, scorţişoara şi 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adăugă nucă.

Reţete de mucenici din Moldova

Mucenici moldovenești

Ingrediente: Aluat – 500-600 g făină, un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă, două plicuri de zahăr vanilat, 250 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie, 100 ml ulei; pentru sirop – 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă esenţă de vanilie; pentru uns – 200 g nucă măcinată, miere după gust.

Preparare: Se amestecă într-un vas apa călduţă, uleiul, drojdia şi zahărul vanilat, plus fiola de esenţă de vanilie. Se încorporează treptat făina şi, după ce aceasta începe să se îngroaşe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină cât este necesară pentru a obţine un aluat nelipicios şi destul de tare.

Se frământă foarte bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi se acoperă cu un prosop curat şi se lăsă la crescut într- un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru şi, după o jumătate de oră (când aluatul şi-a dublat volumul), se împarte în bucăţi egale.

Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obţin fâşii, care se “împletesc” în formă de 8. Odată formaţi, mucenicii se pun în tavă, pe hârtie de copt, şi se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul bine încins şi se lasă 30-40 de minute la foc mediu spre tare (200 grade C).
Se face siropul dizolvând zahărul în apă. După ce fierbe amestecul 10-15 minute, se opreşte focul şi se adăugă esenţa de vanilie. După ce se scot din cuptor mucenicii rumeniţi, se lăsă la răcit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundenţă. Pentru a se îmbiba mai bine, se toarnă în tavă siropul rămas. Se ung apoi cu miere şi se presară nucă măcinată.

PONT: Dacă nu ţii post, aluatul se face din următoarele ingrediente: 580 g de faină (plus câteva linguri necesare la frământarea finală a aluatului şi la modelare), 150 ml smântână lichidă, 150 ml apă călduţă, un ou mare, 75 ml ulei, 150 g zahăr, un pliculeţ de drojdie uscată, o fiolă de esenţă de vanilie, o linguriţă de coajă rasă de portocală sau lămâie, o linguriţă rasă de sare. Se ung cu un amestec făcut dintr- un gălbenuş, 3-4 linguri de apă sau lapte şi un pliculeţ de zahăr vanilat.

Mucenici cu nucă. Care este cea mai bună rețetă

Dacă aveți de gând să răsfățați cu mucenici cu nucă și aveți suficientă răbdare să-i pregătiți un bucătărie, e bine să știți că prepararea și gătirea lor ar putea dura aproape 90 de minute.

Ingrediente pentru mucenicii cu nucă
Pentru aluat: 500 g făină, 200 ml apă , 1/2 lingurita sare
Pentru fiert: 2-3 litri apă, zahăr după gust
Pentru servit: 300 g nucă măcinată, esenţă de rom, coaja rasă a unei portocale, coaja rasă a unei lămâi, esenţă de vanilie, un plic zahăr vanilat, scorţişoară
Cum se prepară mucenicii cu nucă
Spre deosebire de tradiția din zona Moldovei, mucenicii se prepară diferit în Muntenia. Mucenicii muntenești, cei mici și în formă de 8, se fierb în zeamă.

Dacă vrei, poți prepara în avans aluatul pentru mucenici. Iată care sunt pașii de urmat:

Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8.

Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.

Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute, conform retete.unica.ro.

După preferințe, mucenicii se servesc reci sau calzi, cu nucă și scorțișoară presărate deasupra. E recomandat să nu puneți scorțișoara în timpul fierberii deoarece va deveni ușor cleioasă.

Aflati mai multe AICI

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close