Promovarea agresiva a tutunului sub noua forma! Raed Arafat critica IQOS: sunt noile aparate ale mortii

Distribuie prietenilor!

Tigarile IQOS sunt promovate in Bucuresti. De la ultimele materiale publicitare s-a activat si Raed Arafat, care a criticat produsul pe Facebook.

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta si fondatorul SMURD, sustine ca opozitia lui fata de IQOS a venit dupa ce-a vazut in pasajul de la Universitate ultimele materiale de promovare platite de Philip Morris. Critica lui vine intr-o perioada in care IQOS deja este supus mai multor teste si nu se bucura de cea mai buna primire de catre specialisti.

„Studiile despre efectele acestui mod de fumat (IQOS – n.r.) inca sunt la inceputul lor, iar comerciantii de tutun pretind ca acest mod ar fi mai «sanatos» decat fumatul clasic. Chiar daca ar fi asa, revenirea la promovarea agresiva a tutunului sub noua forma de fumat nu va avea impact doar asupra fumatorilor clasici”, a scris Raed Arafat. „Promovarea atinge si copiii, si tinerii care inca nu au inceput sa fumeze, iar fumatul, indiferent sub ce forma, este un pericol pentru sanatatea publica si este pericol pentru orice persoana care il practica precum si pentru persoanele din jurul ei”, a completat acesta referitor la IQOS.

„[…] asistam neputinciosi la revenire la o ofensiva similara cu cea din anii ’90, inaintea interzicerii promovarii tutunului, cand promovarea avea ca tinta tinerii si copiii care reprezinta viitoarea clientela a comerciantilor de tutun”, a adaugat Raed Arafat.

Raed Arafat sustine ca si in cazul IQOS, ca in cazul fumatului clasic, solutia este stoparea promovarii in public. El a si caracterizat tehnologia drept „noile aparate ale mortii”. „[…] riscam ca numarul fumatorilor sa creasca prin recrutarea generatiilor tinere care sa inceapa sa utilizeze direct acest nou mod crezand ca este mai putin nociv pentru sanatatea lor. Sunt convins ca la nivelul UE se discuta deja masurile care trebuiesc luate pentru stoparea acestei ofensive insa nu stiu daca noi trebuie sa asteptam pana se ia o decizie acolo”, a explicat el.

Raed Arafat: problema IQOS trebuie tratata cu maxima atentie

Raed Arafat a mai spus in mesajul sau ca modul de prezentare al acestor produse este unul inselator si manipulator. „[…] se promoveaza fumatul care este prezentat in mod tendentios ca fiind mai putin daunator sanatatii daca acesta se face utilizand noile tehnologii promovate lipsind studiile si doveziile pertinente si independente care sa sustina aceste informatii false!”, a scris acesta.

Intr-un comentariu la postarea initiala despre pericolul IQOS, Raed Arafat a spus ca desi tehnologia e alta – nu prin ardere, ci prin incalzire – omul tot fumeaza si inhaleaza substante daunatoare sanatatii. Asta a venit ca raspuns la comentariul unui utilizator care a spus ca nu-i chiar fumat.

„[…] chiar daca sunt multe probleme in jur, o astfel de problema trebuie tratat cu maxima atentie ca sa nu pierdem terenul castigat in ultimii ani in favoarea sanatatii publice. Cat despre alte probleme o sa mai scriu si eu, si altii in viitor cu siguranta”, si-a incheiat Raed Arafat comentariul.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *