Povestea unei femei din Buzău care reînsufleţeşte obiecte vechi, de la cutii de bijuterii, la haine şi încălţăminte vechi, cu ajutorul pensulei, culorilor şi al imaginaţiei

Distribuie prietenilor!

Contul de Facebook al Vioricăi Şerbănoiu a devenit extrem de animat în ultima perioadă, atât cu postări din partea artistei, care înfăţişează diversele obiecte pe care le redecorează, cât şi cu mesaje de mulţumire ale celor cărora le-a dat curs comenzilor de a le personaliza obiectele.

Pictează pe orice şi, deşi are deja doi ani de când îşi îndeplineşte visul, Viorica se consideră încă la început de drum în această activitate extrem de generoasă, pentru că, spune ea, mereu este câte ceva de descoperit sau de improvizat. ”Pictez pe haine, pe încălţăminte noi şi vechi, pe lumânări de nuntă sau botez, pahare, pe mobilă, pe cufere din lemn. Mai nou, am început să pictez pe globuri de sticlă, ori vârfuri de brad. Pe unele dintre aceste obiecte le cumpăr din magazine, anticariate sau din târguri, dar când au nevoie de dimensiuni pe care şi le doresc le comand la un tâmplar, în cazul cutiilor sau lăzilor de zestre. De cele mai multe ori, îmi sunt aduse obiectele pe care doritorii vor să le pictez”, spune Viorica Şerbănoiu.

La început, şi-a amenajat un mic atelier acasă, însă după ce acesta a devenit neîncăpător pentru obiectele aduse de clienţi, a decis să îşi închirieze un spaţiu în oraş. Îşi promovează activitatea pe Facebook iar reacţia prietenilor ei virtuali este pe măsura aşteptărilor.

”Lumea aude despre mine de pe Facebook sau de la cei cărora deja le-am făcut diverse obiecte, de la prieteni. Majoritatea celor pentru care lucrez sunt femei. Foarte rar sunt bărbaţi iar aceştia, în general, vor diverse obiecte pentru a le face cadou cuiva, tot unor femei. Lucrez în mod special pentru mirese, naşe, pentru că în afară de pantofi tot ele îmi cer lumânări, cufere de amintiri pe care le dăruiesc la nuntă ori la botez, în care să îşi păstreze copiii amintirile, dinţişorul, moţul de păr”, spune artista.

Ore întregi petrece în atelier pentru a redecora suprafeţe din lemn, piele sau textile. Pictează de la decoruri florale, peisaje viu colorate, până la forme geometrice, simboluri sau personaje de desene animate.

”În general, mi se sugerează câteva indicaţii cu privire la culori şi modelul, în linii mari, restul fiind rodul imaginaţiei mele. Atunci când mi se comandă un desen anume, mă mai inspir de pe internet. De exemplu, dacă vor Ştrumfi sau Mickey Mouse, trebuie să mă inspir de pe internet însă improvizez restul decorului. Probabil, la un moment dat, mă gândesc şi la aplicarea unor aranjamente din flori uscate. Mereu improvizez şi nu am făcut niciodată acelaşi model pe două obiecte”, spune artista nonconformistă.

Obiectele de vestimentaţie refăcute de Viorica Şerbănoiu pot fi purtate pe orice vreme, asta pentru că vopselurile folosite de ea sunt foarte rezistente.

”Folosesc acrilice, adică pe bază de apă, pentru piele şi lemn, pentru că nu sunt aşa pretenţioase. La textile lucrez cu vopseluri speciale. După ce lucrez decorul dau un lac protector, mat sau lucios, în funcţie de ceea ce cere materialul de bază. Dacă pantoful e din piele mată, trebuie pictat tot cu vopseluri mate. Sunt destul de scumpe materialele de lucru, culorile, pe care le comand pe internet. În timp le-am testat pentru că sunt mai multe game, de la mai multe firme, şi atunci a trebuit să văd care sunt mai rezistente”, explică Viorica Şerbănoiu.

Preţurile sunt asemănătoare obiectelor de pe piaţa de artizanat. Personalizarea unei perechi de pantofi costă 100 de lei, însă poate diferi uşor în funcţie de suprafaţa care trebuie acoperită cu vopseluri, nu foarte ieftine, şi timpul alocat lucrării.

Citeste mai mult pe: adevarul.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *