Povestea unei femei care a fost bătută constant de soțul ei. Opt plângeri și patru certificate medico-legale nu i-au convins pe procurorii și judecătorii români că femeia asta era sacul de box al soțului.

Distribuie prietenilor!

„Nu mi s-a făcut niciodată dreptate în România”, îmi spune Angelica Bălșan, fostă Cămărășescu, în timp ce soarbe dintr-o Cola fără zahăr. Suferă de diabet. Suntem într-o mică sală de festivități a Hotelului Onix din centrul mohorât al Petroșaniului. Un oraș condamnat la uitare peste care acum plouă cenușiu. Au mai rămas undeva la două mii de mineri din ăia 70 de mii ai anilor 90.

Angelica Bălșan, 60 de ani, a lucrat o viață doar la mine, ca inginer. Acum așteaptă pensionarea de la mina Lonea care se va închide anul ăsta.

Pentru 29 de ani, Angelica a purtat numele lui Cămărășescu. Căsnicie din care au rezultat patru copii, opt plângeri la Poliție, patru certificate medico-legale, zeci de procese, un divorț și 9 800 de euro de la statul român. Pe 23 mai 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a reținut eșecul autorităților române de a o proteja pe reclamantă în fața violenței domestice „în ciuda solicitărilor ei repetate către poliție, procurori și instanțe de judecată”.

Este al patrulea caz de violență domestică, soluționat și comunicat Guvernului Român, și al doilea în care o femeie își găsește dreptatea la CEDO. Primul a fost în 2012.

Nu doar că instanțele din România nu i-au respectat drepturile Angelicăi Bălșan, ba chiar au acuzat-o că este responsabilă de bătăile de la soțul ei, Nicolae Cămărășescu, pe care l-ar fi instigat. 30% din români cred că femeile sunt bătute și din vina lor.

Cu alte cuvinte, femeia și-a cerut-o.

„După primele două luni de căsnicie, m-a lovit prima dată”, îmi spune Angelica Bălșan pe a cărei față se citește trecutul extenuant. Te uiți la ea și știi că ceva acolo n-a mers deloc bine.

„Mă dădea cu capul de perete, mă încuia în casă, mă trăgea de păr. Pe Bianca o bătea, o scotea din casă și n-o mai lăsa să intre. Pe Septimiu, când îi veneau dracii, îl târa jos, îi punea piciorul în gât și dădea în el până când îi curgea sângele. Eu eram prima la bătaie, apoi băiatul și a treia era Bianca”, își amintește ea.

Sursa: Vice.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *