Povestea românului care le-a oferit sutelor de milioane de pământeni șansa de a trăi

Distribuie prietenilor!

S-a născut într-o zi sfântă, o zi care avea să-l urmărească întreaga sa viață. 8 noiembrie 1869. Zi mare pentru creștinii români, care-i sărbătoreau pe sfinții Mihail și Gavriil, zi mare și în familia negustorului Costache Paulescu, de pe strada Moșilor, care se bucura de venirea pe lume a lui Nicolae.

Pentru orice român, Nicolae C. Paulescu reprezintă un adevărat simbol național. Este omul care a descoperit insulina, substanța secretată de pancreas, care reglează cantitatea schimburilor de hidrocarbonați din organism; extrasă din sucul pancreatic al animalelor, se folosește în tratamentul diabetului. Într-un cuvânt, Paulescu este cel care le-a oferit sutelor de milioane de pământeni șansa de a trăi cu o boală, care le grăbea sfârșitul într-un mod galopant.

I S-A REFUZAT NOBELUL

Că bucureșteanul, care s-a stins în 1931, merita premiul Nobel pentru medicină, după ce în anul 1921 anunță că a descoperit pancreanina (n.r. insulina), este o certitudine. Oamenii de știință de la Stockholm au preferat să îi premieze pe doi cercetători canadieni, care prezintă o realizare identică cu cea a românului doi ani mai târziu.

În 1923, cercetătorii canadieni Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best anunţă că au descoperit insulina. Ei spun că deşi Paulescu ar fi demonstrat eficacitatea substanţei pancreatice, acesta ar fi spus că injecţiile cu pancreina nu au efect. Astfel, în 1923, cei doi sunt premiaţi cu Premiul Nobel. Fiind conştient că este o nedreptate, fiziologul scoţian Ian Murray a iniţia o campanie internaţională pentru redresarea situaţiei. În 1969, lui Paulescu i-au fost recunoscute meritele de către profesorul A.W.K. Tiselius, vicepreşedinte al Fundaţiei Nobel, pentru descoperirea insulinei. Paulescu nu apucă să se bucure de recunoştinţa internaţională, el încetând din viaţă pe 19 iulie 1931. În 1990, el este numit post mortem membru al Academiei Române.

MARE SUSȚINĂTOR AL MIȘCĂRII LEGIONARE

Așa cum se întâmplă cu mințile luminate ale planetei și Nicolae Paulescu a fost protagonistul unor mari controverse. Simpatiile sale politice s-au dovedit a fi fatale după trecerea lui în neființă.

Puțini știu că marele cercetător era un mare susținător al Mișcării Legionare. Adevărul e că omul de știință a fost unul dintre cei doi oameni, care au pus bazele unui partid ce poate fi considerat predecesorul mișcării conduse de Zelea Codreanu.

În 1922, Paulescu a înființat, alături de Alexandru C. Cuza, Uniunea Națională Creștină, primul partid din Europa care a adoptat zvastica drept simbolul său oficial. Un an mai târziu, cei doi au pus bazele Ligii Apărării Naționale Creștine și au păstrat zvastica neagră în mijlocul tricolorului românesc ca însemn al noului partid. Paulescu a fost vicepreședintele Ligii și șeful filialei Ilfov, la a cărei inaugurare declara:

„România Mare e ca un fruct splendid de o frumusețe uimitoare. Dar ea poartă în sânul ei un parazit de curând pripășit care-i suge toată vlaga. Acest vierme neadormit e Jidanul, care îi otrăvește fiii în cârciumi nenumărate, care îi răpește fecioarele și le face să devină sterpe, care prin tot felul de speculații fură pâinea de la gura bieților Români și care, în sfârșit, prin Francmasonerie, prin Socialism, prin Bolșevism, încearcă să aducă pe acești jefuiți în starea urgisită de robi ai lui Iuda.”

MARTOR AL APĂRĂRII ÎN PROCESUL LUI ZELEA CODREANU

În calitate de mentor al lui Corneliu Zelea Codreanu, Paulescu devine una dintre cele mai controversate figuri ale mediului intelectual din România, iar atunci când liderul legionarilor este judecat, medicul este unul dintre cei mai aprigi martori. Omul de știință îl apără pe Codreanu cu toată puterea, una dintre declarațiile sale fiind: „Cauza ajunsă înaintea domniilor-voastre este conspirația Forțelor Oculte mondiale de a ni se lua dreptul la suveranitate și de a fonda aici în spatiul carpato-ponto-dunărean Israelul european. Israelul european: stat bi-național cu evreii clasa conducatoare și exploatatoare în calitate de națiune învingătoare și cu noi, românii, clasa subordonată și exploatată în calitate de națiune învinsă.”

EXCLUS DIN INTERNATIONAL DIABETES FEDERATION

Convingerile sale legionare avea să-i bântuie memoria și după zeci de ani de la moartea sa.

În anul 2005, după studierea scrierilor antisemite ale lui Nicolae Paulescu, organizația International Diabetes Federation a decis să renunțe la orice asociere cu Nicolae Paulescu și să nu accepte decernarea de premii în numele lui Paulescu la congresele organizației.

În ciuda contribuțiilor sale în domeniul metabolismului uman, Nicolae Paulescu este ignorat de școala de medicină și istoriografia științifică occidentale (de exemplu monografia “The Pancreas: An Integrated Textbook of Basic Science, Medicine, and Surgery” (Edited by H. G. Beger, A. L. Warshaw, M. W. Büchler, R. A. Kozarek, M. M. Lerch, J. P. Neoptolemos, K. Shiratori, D. C. Whitcomb, and B. M. Rau, Blackwell Publishing Limited 2008), o lucrare-mamut cu mai bine de 1000 de pagini și care debutează cu o istorie a contribuțiilor medicale la înțelegerea rolului și modului de funcționare ale pancreasului, numele românului Paulescu nu este menționat), care sunt pentru moment încă dominante în lume, și asta în virtutea unui dublu standard (vezi mai jos decizia “International Diabetes Federation” din 2005) care face ca, de exemplu, un savant austriac precum Max Clara, care s-a folosit în cercetările lui de cadavrele victimelor naziste să fie în continuare recunoscut.

Surse: Wikipedia; a1.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *