Petronela, fetița din Iași ai cărei părinți au refuzat tratamentul pentru cancer, s-a stins din viața

Distribuie prietenilor!

Petronela, fetiţa de 9 ani ai cărei părinţi au fost obligaţi de instanţă să accepte tratamentul pentru cancer, a murit, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, Tiberiu Bataş, a declarat, vineri seara, corespondentului MEDIAFAX, că Petronela, fetiţa bolnavă de cancer, care a emoţionat o ţară întreagă, după ce instanţa a decis să oblige părinţii să accepte tratamentul, a murit în 14 februarie.

“Din păcate, fetiţa a decedat. Părinţii şi copilul s-au întors acasă (de la Timişoara – n.r.) înainte de Crăciun. Fata avea o tumoare de gradul IV. Ea a fost evaluată la Timişoara. Durata ei de viaţă fusese estimată de specialişti undeva între două şi şase luni. Chimioterapia, la vremea respectivă, a fost considerată inoportună şi inadecvată supravieţuirii. Era vorba despre chimioterapie foarte agresivă, care nici pentru un adult nu ştiu cât ar fi avut şanse de reuşită. Fetiţa a fost diagnosticată cu cancer la vârsta de doi ani. Ea a ajuns la aproape 10 ani acum, înainte de a deceda. Părinţii s-au îngrijit de ea. Este o teorie legată de cancer: atâta vreme cât este vorba despre copilul tău, e greu de suportat ideea!”, a declarat Bantaş.

Petronela a ajuns la spital în noiembrie 2017, după mai bine de cinci luni de când nu a mai fost văzută de un medic şi nu a mai făcut tratament, iar părinţii au fost obligaţi de instanţă, la solicitarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, să îi acorde asistenţa medicală de care are nevoie.

Deşi reprezentanţii instituţiei au fost nevoiţi să îi oblige pe părinţi să accepte tratamentul Petronelei, au stabilit că aceştia nu vor fi acuzaţi de neglijenţă şi că nu se impune scoaterea fetiţei din mediul familial.

“Părinţii, deşi limitaţi ca educaţie, nu pot fi acuzaţi de neglijarea nevoilor copilului. Au colaborat şi s-au implicat în asigurarea tratamentului şi îngrijirii copilului încă de la debutul bolii iar, acum, deşi refuză chimioterapia de linie 3, colaborează cu medicul de familie şi asigură tratatmentul medicamentos al copilului. Nu se impune scoaterea copilului din mediul familiar, având în vedere că starea psiho-emoţională a fetiţei este influenţată pozitiv de petrecerea timpului împreună”, menţionau în urmă cu câteva luni cei de la DGASPC Iaşi.

Petronela a fost diagnosticată cu cancer la rinichi şi avea metastaze pulmonare. În ultimii ani a fost operată de mai multe ori şi, deşi era programată pentru consult şi internare la Spitalul pentru Copii “Sfânta Maria”, din Iaşi, în vara anului trecut, părinţii ar fi refuzat tratamentul.

Aceştia au susţinut că nu mai au încredere în doctori şi nu doresc ca fiica lor să mai primească asistenţă medicală. Ultima dată când a fost consultată de medicii oncologi a fost în luna iulie, înainte de a fi transferată la Timişoara, pe data de 12 decembrie 2017.

Sursa: gandul.info

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *