PELERIN ÎN POSTUL MARE! 5 LOCURI PE CARE AR TREBUI SĂ LE VIZITEZI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ

Distribuie prietenilor!

Se spune că Postul Mare este o călătorie dohovnicească a credincioșilor către momentul cel mare al Învierii. Cu atât mai mult, un pelerinaj ne-ar ajuta să ne reculegem. Iată cinci locuri pe care ar trebui să le vizitezi în această perioadaă.

METEORELE, LA DOI PAȘI DE DUMNEZEU

Unul dintre cele mai cunoscute monahale ale creștinismului orthodox, complexul de la Meteora îți taie răsuflarea chiar și dacă îl vezi numai în fotografii. Pământ cu totul sfânt (aici au fost sfințite nu numai mănăstirile, ci și stâncile, pădurile, frunzele și iarba). Meteora este situată în Thesalia, în apropiere de Kalambaka, între munții Koziakas și Antichassia, într-o zonă care, în vechile hărți ale Evului Mediu, este numită Valahia Mare, așezare politică românească în sudul Dunării. Cum a apărut Meteora? În anul 1334, sfântul Atanasie a ajuns în Thesalia. Stâncile răsărite în câmpia pe care sunt construite mănăstirile, asemenea coșurilor în care viețuiau stâlpnicii, l-au convins că acolo e cel mai bun loc de reculegere și smerenie.

BISERICA TUTUROR NAȚIUNILOR, PE STÂNCA AGONIEI LUI IISUS

În Ierusalim se află Biserica tuturor națiunilor, ridicată chiar pe stânca pe care a stat Hristos când a venit Iuda și l-a sărutat pe obraz. Biserica are 12 calote, reprezentând cele 12 națiuni. În biserică nu se aprind lumini, pentru a ne aminti că Iuda a avut-o, dar a omorât-o. De aceea, în această biserică nu ard decât două, trei candele undeva lângă altar. Biserica Națiunilor a fost construită la inițiativa călugărilor franciscani, între 1919 și 1924, după proiectul arhitectului Italian Antonio Barluzzi. Peste locul în care Iisus s-a rugat cu sudori de sânge există încă din secolul al IV-lea o frumoasă basilică, după cum consemnează în jurnalul ei pelerina Egeria. Această biserică a fost distrusă de un cutremur, în locul ei cruciații ridicând o capelă, părăsită însă dupa anul 1345.

BISERICA SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL, DE DINOLO DE IORDAN

A fost construită relativ recent, este o biserică ortodoxă, în regiunea Wadi Al-Kharrar din Iordania, chiar lângă locul unde, spun cercetătorii în ultimul timp, ar fi fost botezat Mântuitorul. Singurul evanghelist care specifică locul Botezului este Ioan: “Betania, dinolo de Iordan”. Tot aici, mai spun aceiași cercetători, ar fi fost locul prin care Iosua i-a trecut pe israeliți spre Pământul Fericirii. Și tot pe aici ar fi trecut sfântul Ilie înainte de a urca în Carul de Foc.

CEI 9 SFINȚI DE LA PUTNA

Una dintre ele mai mari și mai frumoase mănăstiri ctitorite de Ștefan cel Mare este cea de la Putna. Aici se află un muzeu excepțional, iar în altarul bisericii Putna sunt păstrate cu multa evlavie părticele din moaștele sfinților Trei Ierarhi (Vasile, Grigorie, Ioan), ale sfintei Ana, mama Maicii Domnului, ale sfântului ierarh Nectarie, sfântului ierarh Vavila, sfântul Mare Mucenic Pantelimon, ale sfântului mucenic Rafael, sfântului mucenic Ghedeon, ale sfântului Serafim de Sarov și degetul arătător al sfântului Daniil Sihastru. În pronaosul bisericii se află, într-o frumoasă raclă, craniul sfântului ierarh Ghenadie.

SFÂNTUL SAVA DIN PUSTIUL IUDEII

La mică distanță de Ierusalim, în pustiul Iudeii, și-a făcut chilie de nevoință Sfântul Sava cel Sfințit. Se întâmpla în secolul V. Renunțând la pustia egipteana, au venit aici și alți sihaștri, așa încât în jurul chiliei sfântului Sava s-a dezvoltat un așezământ cunoscut mult timp ca lavră a sfântului Sava sau chiar Mar Saba. Aici au fost dezvoltate multe dintre serviciile religioase ortodoxe prezente, dintre care cel mai cunoscut este Tipicul Sfântului Sava cel Sfințit, care cuprindea mai toate raânduielile de slujbe săvârșite în biserică. Inițial, ucenicii sfântului Sava și-au săpat și au rânduit chiliile în roca brută din jurul chiliei părintelui. Mai târziu, s-au unit într-o mănăstire cu viața de obște. Lucrările arheologie întreprinse la sfârșitul secolului al XX-lea au scos la iveală și au conservat în jur de 45 de chili din jurul Mării Larve a Sfântului Sava.

O CĂRARE ÎNGUSTĂ DUCE SPRE VÂRF, UNDE ESTE CAPĂTUL ȘI ȚINTA VIEȚII NOASTRE. CĂTRE ACEL VÂRF UNDE SE AFLĂ FERICIREA, NOI SUNTEM PELERINI. (Francesco Petrarca)

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *