OBICEIURILE LUI CIREȘAR

Distribuie prietenilor!

Luna lui Cireșar e o punte, un moment al schimbărilor. Se și spune că “oamenii și vântul de iunie curând se schimbă!”. Poate de aceea e atât de plină luna iunie de tradiții străvechi.

Bătrânii povestesc ca la Sânpetru de Vară apar licuricii, scântei căzute pe pământ din bici. Sfântul Petru trimite licuricii pentru a-i îndruma pe cei rătăciți în pădure. Dacă fulgeră și tună în iunie, vara va fi ploioasă și cu belșug la grâu. Dar, dacă plouă prea mult, se strică via. Pe de altă parte, un Cireșar secetos aduce belșug la porumb. Gospodarii se bucură dacă sunt omizi în iunie, căci asta înseamnă că vor avea recolte bogate și rod bun la grâu și la vie.

E VREME DE PELERINAJ

În fiecare an, pe 2 iunie, în bătrâna Cetate de Scaun a Moldovei, se adună mii de credincioși, pentru a primi binecuvântarea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Martir pentru credință, cunoscut ca făcător de minuni, rămășițele lui pământești se află la noi în țară, de peste șase veacuri. Sfântul Ioan cel Nou este respectat cum se cuvine, mai ales de către femei, pentru sănătatea familiei și pentru apărarea de rele. Se spune că cine ține sărbătoarea nu va avea parte de molii la haine, de ciumă, ori grindină. Cei ce muncesc în această zi riscă să li se schimonosească trupul.

APĂRĂ RECOLTELE

În a doua jumătate a lui Cireșar, credincioșii țin postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Și îi pomenesc și pe Sfinții Recoltelor sau Sfinții Mărunți, Vartolomeu, Onufrie, Eliseu și Iuda sunt pomeniți pe 11, 12, 14 și 19 ale lunii. Toate au legătură cu sporul grânelor așa că obiceiurile sunt legate de lipsa muncii la câmp, de pomeni pentru cei adormiți. Altfel, e risc să se surpe pământul, să vină potop de ploaie și grindină, invazie de dăunători, de cutremur, de lovituri grave, de nebunie și chiar de moarte.

ÎN IUNIE ÎNCEPE VARA

Vara începe de ziua lui Onofrei, pe 12 ale lunii. Odată cu sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe 29, se ține un obicei străvechi, și anume, Sărbătoarea lupilor sau Sânpetru de Vară. Sfântul Petru e cel mai iubit și respectat sfânt, patronul agricultorilor, cel ce ține grindina și stăpânește piatra. Mai mult, se spune că tot el ar fi și patronul lupilor, singurul care poate ține fiarele în frâu.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *