Un NU rostit la momentul potrivit te poate scoate din multe ÎNCURCĂTURI

Distribuie prietenilor!

Într-o lume competitivă și încarcată de îndatoriri, care te obligă să rostești DA atât sarcinilor de la serviciu, cât și celor din viața de familie, să spui NU înseamnă să fii cu adevărat curajoasă. Dar câștigurile sunt imense și greu de cuantificat: mai mult timp pentru tine, pentru ceea ce îți place și, înainte de toate,respect față de propria persoana, pe care, dacă tu nu îl ai, cum să-l pretinzi din partea celorlalți?!

LIMITE TRASATE DE ALȚII

Situațiile sunt numeroase….Șeful te supraîncarcă de sarcini fiindcă s-a prins că poți duce la bun sfârșit. Dar numai tu știi câte ore ai lucrat peste program și câte minute prețioase ai sacrificat din timpul pe care l-ai fi petrecut cu familia. Ai spus DA de prea multe ori, iar superiorul nu te crede dacă-l refuzi. Astfel, ai continuat să accepți să lucrezi mult peste puterile tale doar din teama de a spune NU. Efectele acestei temeri se resimt la fel de puternic nu doar la serviciu. Ți s-a întâmplat să rămâi într-o relație care nu-ți făcea bine doar pentru că te-ai gândit prea mult să nu-l faci pe celalalt să sufere și nu ai spus NU? Ori ai acceptat compania unei prietene care te-a stors de energie cu lamentațiile ei doar pentru că ți-a fost jenă să-i refuzi vizita sau să-i închizi telefonul când ai simtit nevoia să procedezi astfel? Dacă la toate acestea îndrăznești să spui NU, recompensele vor fi pe măsura tăriei cu care ai dat drumul acestui simplu și de efect cuvânt.

PICIORUL ÎN PRAG

Sigur că acest NU se poate dovedi un cuvânt dureros atât pentru tine când îl rostești, cât și pentru cel care-l primește. De câte ori nu s-a întâmplat să fii nevoită să-l spui, pentru ca mai apoi să iști o ceartă sau chiar resentimente? Vine însă un moment când persoana ta și nevoile proprii sunt deasupra acestor consecințe pe care NU-ul tău le provoacă. Spune-l cu sinceritate, direct, poate chiar sugerând o alternativă. Când refuzi o solicitare sau o invitație, explică-i persoanei că ai alte angajamente sau priorități și că nu o poți onora și nici nu vrei să o încurci. Când șeful te presează cu încă o sarcină, spune-i adevărul: lucrezi la ceva pe care îl vrei temeinic și nu ai timpul necesar să te ocupi și de respectiva chestiune. Dacă nu va înțelege din prima, o va face cu următoarea ocazie. Spune NU prietenei care bârfește, se văicărește, este invidioasă (sau alte situații care creează o atmosferă negativă) refuzând ferm când îți propune o ieșire la cafea. Spune NU tuturor celor din anturaj care simți că au o influență negativă asupra ta. O vei putea face mai ușor dacă îți vei spune în gând: cum mă simt când sunt în preajma acestei persoane, mă simt rău? Cheia este să-ți iei un pic de timp să-ți dai seama, iar apoi NU-ul va curge de la sine.

BENEFICII PENTRU TINE

Nu-ți fie teama să spui NU. E dreptul tău să o faci, fără să te simți vinovată. Iată de ce: DA-urile repetate presupun implicarea în multe și-ți rămâne prea puțin timp sau deloc pentru tine. Iar tu meriți mai mult timp pentru tine. Înainte de toate, dă-ți seama că ești presată (în vâltoarea evenimentelor, ajungem să nu realizăm că este prea mult și ratăm momentul de a refuza), apoi stabilește limitele (“nu pot”, “în cinci minute plec” sau “nu se poate, am planuri cu familia”) și pune în aplicare spusele confirmând că vorbești serios, adică pleacă, închide telefonul etc. Nu-i simplu să spui NU, dar dacă depăsești acest obstacol, vei crește în ochii tăi, te vei aprecia mai mult, vei avea mai multă încredere în tine și vei ajunge să te prețuiești mai mult. De asemenea, vei avea timp să faci activitățile care îți plac cu adevărat (despre care ai și uitat că-ți plac), nu doar pe cele din categoria “impuse”. Vei simți că ai mai mult control asupra vieții, mai multă libertate și mai multă deschidere către oportunități care vin spre tine (și pe care nici nu le-ai fi văzut).În concluzie, având curajul să spui NU, îți vei spune DA ție!

CUM SPUI NU

  • Stabilește ceea ce vrei. Astfel, îți va fi mai ușor să refuzi.
  • Adu-ți aminte câte obligații implică un DA rostit fără să te gândești prea mult.
  • Spune-o simplu, respectuos, fără lamentații sau regret.
  • Oferă, atunci când se poate, o alternativă.
  • Ia-ți timp să oferi NU-ul. Nu trebuie să te grăbești.
  • Nu e necesar întotdeauna să spui NU. Și faptele vorbesc!

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *