MOȘ NICOLAE ÎNFĂPTUIEȘTE MIRACOLE

Distribuie prietenilor!

Ghetuțele îl așteaptă în prag, an de an, în noaptea dintre 5 și 6 decembrie. Ziua Sfântului Nicolae e un prilej de mare bucurie creștinească, însă și pentru copiii de toate vârstele.
În popor, se spune că iarna începe la Sfântul Nicolae. Când Moșul își scutură barba, dă prima ninsoare. “La Sân’Nicolae se întoarce noaptea la ziuă cu cât se întoarce puiu-n găoace” zice vorba strămoșească.
SFÂNTUL NICOALAE NE VEGHEAZĂ
Data de 6 decembrie nu e una fericită. Este ziua morții Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni și apărător al credinței. Puternic apărător al copiilor, văduvelor, mamelor singure și fetelor necăsătorite, propovăduitor al credinței, Sfântul Nicolae a rămas în istoria religioasă drept apărătorul ortodoxiei. Încă din timpul vieții, Sfântul Nicolae a fost recunoscut pentru faptele lui de milostenie și pentru puterile lui tămăduitoare. Este protectorul marinarilor și al călătorilor, ocrotitor al copiilor, școlarilor, studenților, al judecătorilor, criminalilor, hoților, comercianților, bucătarilor, sărbătorit lalolaltă de ortodocși, catolici și protestanți. Moașele Sfântului Nicolae se află în Bari, în Italia.
PE FURIȘ VINE MOȘUL
De ziua lui se fac farmece și previziuni. Se pun crenguțe de brad pentru a înflori de Anul Nou, când se încearcă previzionarea rodului livezilor. Se mai spune că Moș Nicolae are trecere pe lângă Dumnezeu. Când se deschide cerul, la miezul nopții de Crăciun, se vede stând la masa împărătească lângă El. Moșul are grijă ca fiecare membru al familiei să primească un dar, însă nu uită vărguțele, “Sân’ Nicolae de după icoană”, menite să-i cumințească pe cei neascultători. Darurile aduse de Moș Nicolae nu sunt prețioase. Dulciurile și fructele sunt vedetele din ghetuțele noi sau perfect lustruite. Moș Nicolae nu se arată niciodată. Ritualul vine din Scandinavia, de la zeul viking Odin, care călătorea prin lume, iarna, pe un cal cu opt picioare, oferindu-le cadouri celor buni și pedepsindu-i pe cei răi.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *