MORMÂNTUL MAICII DOMNULUI

Distribuie prietenilor!

Al treilea praznic împărătesc al anului, Adormirea Maicii Domnului, se ține pe 15 august. După două săptămâni de post aspru, creștinii toți slăvesc urcarea la ceruri, cu sufletul, dar și cu trupul, a Preacuratei.

Sărbătoarea este menționată pentru prima dată în secolul al V-lea, în Siria. În secolul al VI-lea, Adormirea Maicii Domnului începe a fi prăznuită și în Apus, dar la 15 sau 18 ianuarie. Ceva mai târziu, împăratul bizantin Mauricius Tiberius Augustus a generalizat sărbatoarea, stabilind data pe 15 august. În seara de 14 august se ține Prohodul, slujba de înmormântare, cu scoatere de prapuri și cu rugăciuni, la fel ca în Vinerea Mare.

Și îndată ochii orbilor s-au luminat și auzul surzilor s-a deschis, ologii s-au îndreptat și tot felul de patimă și de boală lesne se tămăduia. După aceea, a început Petru cântarea cea de ieșire și ceilalți apostoli unii au ridicat patul, alții mergeau înainte cu făclii și cu cântări, petrecând spre mormânt trupul cel primitor de Dumnezeu. (Sinaxar)

ÎNGERUL A VESTIT-O ȘI ACUM

Singura referire din Noul Testament la viața Mariei după Învierea Fiului este când sunt pomeniți aceia care au luat parte la rugăciunea de după Pogorârea Sfântului Duh. După ce apostolii au primit harul, sub forma unor flăcări, a început rugăciunea. Erau acolo apostolii, mironosițele și Maria Fecioara: “Toți aceștia stăruiau cu cuget în rugăciune și în ceruri, împreună cu femeile și cu Maria, mama lui Iisus, și cu frații Lui”. (Faptele Apostolilor 1, 14) Cu 11 ani mai târziu, spune tradiția creștină, Sfânta Fecioară a fost anunțată de arhanghelul Gavriil, cu trei zile înainte, că Fiul ei a hotărât s-o ia cu el. S-a bucurat, s-a rugat”pentru întărirea lumii și pașnica ei petrecere” și și-a dat duhul pe patul pe care îl pregătise special pentru acest moment.

La trei zile după adormire, trupul Sfintei Fecioare a fost ridicat la cer, în Mormântul din Grădina Ghetsimani găsindu-se doar acoperamântul ei. (Iuvenal)

MORMÂNTUL CEL ADEVĂRAT

Tradiția spune că Maria a fost mai întâi îngropată, apoi, purtată de îngeri, s-a ridicat la cer. În Ierusalim, lângă Grădina Ghetsimani, în dreapta, e o peșteră în adâncul căreia se află o biserică zidită chiar pe locul unde a fost înmormântată Maria. Dar mai există o teorie. Aceea că Maria ar fi murit și mai apoi ar fi fost înmormântată în Efes, acolo unde și-ar fi petrecut ultimii ani în grija sfântului apostol Ioan. Adepții teoriei că Maria ar fi fost înmormântată în Ierusalim sunt mai mulți și se bazează pe tradiție și pe anumite scrieri apocrife, în care apare aceași indicație: Însuși Iisus i-ar fi indicat lui Petru locul de înmormântare a Maicii Sale: “Grădina Ghetsimani, în afara zidurilor Ierusalimului, în Valea Iosafat, vale străbătută de pârâul Cedron”, adică tocmai acolo unde se află astăzi biserica pomenită mai sus.

CUVINE-SE CU ADEVĂRAT…

Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul L-ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărim și te cinstim. Pentru rugăciunile Preacuratei Tale Maici și ale sfinților părinților nosștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi! Amin.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *