Modalitatea prin care identificam un psihopat!

Distribuie prietenilor!

Psihopatia este factorul suficient în personalitatea antisocială și în comportamentul agresiv. Este o tulburare severă caracterizată prin trăsături afective ca lipsa empatiei, duritate; trăsături interpersonale precum grandomanie și manipulare și trăsături comportamentale ca iresponsabilitatea, impulsivitatea și asumarea riscurilor. Simptomul principal al psihopatiei îl reprezintă comportamentul antisocial și, apoi, crima. Recidiva agresivă are ca predictor principal comportamentul. Pentru cei non-violenți, toate cele trei trăsături sunt predictori buni.

Psihopatia include comiterea unor serii de infracțiuni, violență și auto-vătămare corporală.Criminalii sunt încarcerați, acest lucru fiind un anti-tratament, întrucât îi poate înrăi fără un alt fel de ajutor.

De ce nu apare succesul în tratarea criminalilor?

Focusarea e legată de schimbarea cognițiilor și a comportamentului și nu se ține cont de emoții și impulsuri. Se face distincția între psihopații de tipul I, adică cei care nu au avut parte de afecțiune și care nu au experimentat anxietate. Ei sunt caracterizați prin răceală, duritate, detașare, cu un farmec superficial și o percepție a sinelui caracterizată de grandomanie. Psihopatia de tip II este caracterizată prin impulsivitate, labilitate emoțională și o lipsă a controlului social. Aceștia sunt foarte anxioși și nu iși pot manageria/controla emoțiile. Acest fapt duce la inteligență emoțională scăzută.

Și totuși doar criminalii sunt psihopați?

Iată că nu. Se pare că 1% din populație are această tulburare și cei care o dețin sunt chiar lideri sau oameni de succes. Manipularea, impulsivitatea, cruzimea sau lipsa empatiei se pot cosmetiza prin puterea de influență, capacitatea de asumare a riscurilor și luarea deciziilor dificile. Așadar, psihopații sunt chiar printre noi. Pot fi și colegi de serviciu și prieteni, chiar și membrii familiei.

Cum îi depistăm?

Nu găsim în DSM separat această tulburare, însă găsim altele care o pot alcătui. De exemplu narcisismul, personalitatea antisocială, borderline, paranoia, histrionism sunt numai unele dintre tulburarile aferente ce pot descrie un astfel de caracter. Minciuna îi face pe aceștia să se simtă superiori, iar riscul de a fi prinși îi incită, însă acesta este unul foarte redus. Prinși totuși cu minciuna, nu vor experimenta rușinea sau vinovăția. Sunt caracterizați de hedonismul prezent și nu vor fi capabili sau interesați de planuri pe termen lung și nici nu se vor gândi la consecințele unui act. De aceea ei nu pot stabili relații și cariera lor promițătoare de cele mai multe ori este cea de criminali. Minciuna pentru ei este o formă de a trăi. Ei omit sau neagă lucruri în mod voit și pentru a face mult rău. Este un joc al puterii ce va fi dus în orice context, oricând. Înalt nivel intelectual, egocentrism, lipsa planurilor intimidare, manipularea și violența, imunitatea la tratament sunt cateva caracterisitici tipice acestora.
Există mania fără delir, adică psihopații sunt persoane aparent normale, dar care se poartă diferit, manifestările nefiind evidente, cele comportamentale neexistând aparent, dar în substrat vorbim de violarea drepturilor celorlalți, neconformarea la norme, imprevizibilitate în interacțiunea cu ceilalți, impulsivitate, disloialitate, agresivitate. Cele verbale sunt mai evidente, întrucât aceștia vorbesc repede și suav. Ei gândesc că a fi în ofensivă este cea mai bună defensă. A părea că mereu se apără și protejează duce la o ascundere a minciunilor și o ușoară manipulare. Hiperbolizează totul, vor să pară intelectuali, monologhează referitor la propria persoană.

Psihopaţii nu iși vor schimba comportamentul întrucât ei nu experimentează emoții profunde, consideră că și ceilalți sunt ca ei doar că mai puțin inteligenți și deloc adaptați, nu vor să se conformeze regulilor și resimt superioritate față de toți cei din jur. Ei nu pot ințelege ce simt ceilalți și de aceea se angajează în comportamente antisociale și agresive, astfel încât adolescenții nu vor recunoaște imagini ce exprimă frica. Lipsa fricii și a supărării duce la violență. Expresia cuiva de furie poate însemna un atac la adresa celuilalt, o pedeapsă că dacă nu încetează comportamentul actual, se va întâmpla ceva rău, de aceea psihopatilor, cărora nu le e frică de pedeapsă, nu vor recunoaște furia pe fețele altora.

Psihopații sunt conștienți de ceea ce fac și de aceea îi găsim în penitenciare și nu în spitalele de psihiatrie. Deficitul emoțional al psihopaților e același cu deficitul intelectual al persoanelor cu retard mintal. Ei nu concep că dacă au ucis, au făcut un lucru rău şi pot povesti cu detașare ce s-a întâmplat ca și cum ar spune ce au mâncat dimineață.

Persoanele vulnerabile care sunt manipulate de un psihopat pot avea ca și caracteristici o încredere prea ridicată în oameni, altruism exagerat, dependență, încredere scăzută în propria persoană, lăcomie prin care să cadă pradă unui psihopat ce-l împinge să facă un lucru rău, imaturitate, impulsivitate, chiar și vârsta, întrucât bătrânii pot fi foarte ușor păcăliți, cum se vede și  în cazurile prezentate la TV.

Autor articol: psihoterapeut Monica Dobrea Sursa: Clinicaarmonie.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...