Sanatate

MENOPAUZA CU BUNE ȘI CU RELE

Menopauza înseamnă sfârșitul perioadei reprodutive a femeii. Aceasta începe, de obicei, în jurul vârstei de 50 de ani, iar cel mai lar semn este amenoreea definitivă, care apare după o perioadă de premenopauză.

Menopauza este un fenomen fiziologic care se caracterizează prin încetarea funcționării ovarelor: nu mai există ovulație, iar producția de hormoni este stopată treptat. Drept urmare, ciclurile menstruale dispar. Dar, înainte de încetarea definitivă menstruației, femeia trece printr-o perioadă în care ciclurile menstruale sunt neregulate, aceasta este premenopauză, numită și perimenopauză.

FUNCȚIA OVARIANĂ ȘI PRODUCȚIA DE ESTROGEN

De-a lungul anilor, cantitatea de ovocite disponibile scade. În același timp, ele devin mai puțin eficiente, adică mai puțin calitative din punctul de vedere al informației genetice. Este si unul dintre motivele pentru care sarcinile târzii, după 40 de ani, sunt mai riscante. În jurul vârstei de 45 de ani, funcționarea normală a aparatului reproductiv începe să dea semne de oboseală, uneori e posibil să treacă chiar și câteva luni fără ovulație (dar în același timp, menstruația este regulată). Nivelul hormonilor de sex feminin începe să scadă, astfel încât ciclul menstrual cunoaște modificări: sângerările variază, în unele luni vor fi mai abundente, iar in altele mai moderate, pe fondul fluctualțiilor nivelurilor de estrogen. După o perioadă, adesea 1-2 ani, activitatea hormonală se oprește complet. Odată cu dispariția menstrelor, nu mai există nici șanse de procreare.

PERIOADA DE PERIMENOPAUZĂ

Menopauza este de fapt rezultatul unui proces îndelungat. Înainte ca sistemul reproductiv să-și înceteze complet activitatea, există o întreagă perioada de tranziție care, de obicei, durează câțiva ani și care nivelurile hormonale cunosc un efect de yo-yo, când cresc, când scad. Vorbim despre perimenopauză. Fenomenul începe în jurul vârstei de 42 de ani, însă acest termen este folosit medical numai după câțiva ani, în medie în jurul vârstei de 47 de ani. În primul rând,  producția de progesteron, din a doua fază a ciclului menstrual, mai précis imediat după ovulație, scade. Ca urmare, menstruațiile se vor schimba putin: devin mai abundente sau durează mai mult. Aceste sângerări pot provoca, în plus față de anumite neplăceri, anemie, femeia se simte obosită, apar tulburările de somn, hipertensiunea arterială. Suplimentarea cu fier te ajută să-ți recapeți tonusul.

Cele mai cunoscute simptome ale menopauzei sunt bufeurile, pierderea libidoului și uscăciunea vaginală, tulburările de somn, creșterea în greutate și oboseală.

CREȘTEREA ÎN GREUTATE

Modificările hormonale pot induce, de fapt, o creștere mică în greutate, dar, în cele mai multe cazuri, acestea sunt minime. Pe de altă parte, silueta, conformația corpului, se poate schimba. Într-adevăr, odată cu scăderea hormonilor feminini, grăsimile vor avea tendința să se mute în locuri mai “masculine”, de aceea apare o burtică. În plus, scade masa musculară, proces care începe după vârsta de 30 de ani. Cea mai bună modalitate de a lupta împotriva depunerilor de grăsime este menținerea unei activități sportive, pentru menținerea masei musculare.

O CASCADĂ DE SENZAȚII

De obicei, durează câțiva ani înainte ca producția de estrogen să se diminueze. Producția crește brusc, ca mai apoi să scadă. În fazele de hiperestrogenism, sindrom caraterizat prin valorile crescute ale estrogenilor, poți simți tensiune în sâni și în abdomenul inferior, la fel ca înainte de a avea menstruație. La fel, ești adesea mai iritabilă decât de obicei, mai emoționantă și mai sensibilă. Din punct de vedere fiziologic, aceste variații hormonale pot duce la menstruații abundente sau chiar la sângerări între menstruații. Această perioadă este dificil de trăit deoarece, pe lângă sarcina emoțională semnificativă pe care o poartă, te lasă în incertitudine: când va apărea următoarea menstruație, ar trebui să mă protejez, pot planifica o activitate sportivaă o vacanță?

MENOPAUZA PRECOCE ȘI ARTIFICIALĂ

Vorbim despre menopauză prematură sau precoce atunci când se instalează înainte de vârsta de 40 de ani. Nu se știe când exact de ce apare, dar genetica joacă un rol important. Astfel, dacă mama ta a intrat precoce la menopauză, există riscul ca tu să experimentezi același fenomen. Menopauza artificială poate apărea după o intervenție chirurgicală sau o boală, de exemplu, în cazul în care medicii trebuie să îndepărteze ambele ovare. Fără aceste glande sexuale feminine, nu există ciclu hormonal sau menstruații, este o menopauză brutală. Histerectomia (îndepărtarea uterului) nu provoacă totuși menopauză. Cu toate acestea, deoarece nu mai există uter și, prin urmare, mucoasa, menstruațiile se opresc. Menstruația reprezintă eliminarea muoasei uterine, în lipsa unei sarcini. Primul simptom clinic care arată intrarea la menopauză este oprirea menstruației sau amenoreea.

BUFEURILE

Aceste manifestări vasomotorii afectează aproximativ 70% din femei. Adesea este cel mai frecvent simptom. O senzație de căldură apare brusc în partea superioară a corpului, de la abdomen înspre față, străbătând gâtul și spatele. Durata acestor valuri de căldură este relativ scurtă, deoarece, chiar dacă ele urmează unul după altul, bufeurile nu țin mai mult de câteva secunde până la câteva minute. Însă, se pot repeta chiar și de 20 de ori pe zi. Variațiile hormonale par a fi implicate în acest fenomen, acestea determinând o schimbare în sinteza anumitor neurotransmițători, condiționându-te să crezi că-ți este brusc foarte cald, când nu este deloc. Deși nu sunt periculoase, bufeurile pot interfera cu activitățile din viața de zi cu zi. Fără tratament, acestea dureaza în medie 4-5 ani dupa care dispar complet. Medicul îți poate prescrie terapia cu fitoestrogeni și antioxidanti (în special vitamina E).

OBOSEALA ȘI TULBURĂRILE DE SOMN

Adesea legate de menopauză, tulburările de somn, dar și de dispoziție sunt intens resimțite. Nu este neobișnuit ca, în timpul menopauzei, să fii mai sensibilă decât în mod obișnuit, să ai shimbări de dispoziție. Acest sindrom este asemănător cu cel trăit înaintea menstruației, dar mai intens și mai îndelungat. Problemele legate de somn devin mai frecvente. Ai nevoie de mai mult timp pentru a adormi, iar trezirile frecvente din timpul nopții nu te lasă să te odihnești.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *