Medicul Dan Grigorescu, despre Legea salarizării unice: “O mare brambureală făcută de incompetenți aflați la cel mai înalt nivel guvernamental“

Distribuie prietenilor!

Medicul braşovean Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Judetean Braşov, critică dur noua lege a salarizării unitare din mediul sistemul sanitar, numind-o “o mare brambureală“ făcută de “incompetenți aflați la cel mai înalt nivel guvernamental“.

Medicul braşovean este cunoscut pentru mesajele acide postate pe pagina sa de Facebook. El a adresat, marți, câteva întrebări retorice ministrului Sănătăţii.

„S-au găsit soluții? Putem să le știm și noi, doamnă Ministru al Sănătății? Sau sunt doar pentru unii? Aflăm de la doamna Ministru al Sănătății că la spitalele unde s-a ieșit la proteste s-au «găsit soluții». Care or fi acelea? Că prea par a fi «cu dedicație»! Nu cumva s-au alocat ceva bani din rezervele ministeriale pentru a stinge focarele cele mai periculoase pentru «stabilitatea guvernamentală»? În acest caz, nu mai poate fi vorba doar de o discriminare inevitabilă, ci și de una politic asumată punctual, de tipul: celor care nu fac «liniște la galerie» le dăm satisfacție, celorlalți, pace bună! Deși nu poate fi vorba de pace în prezența unei asemenea brambureli generate de incompetenți aflați la cel mai înalt nivel guvernamental! Care nu pot răsufla încă ușurați după ce au făcut imensa eroare de a măsura doar o dată, fiind acum nevoiți să taie de mai multe ori! Nu, doamnă Ministru al Sănătății și doamnă Ministru al Muncii?”, a scris dr. Grigorescu pe pagina sa de Facebook.

Într-o altă postare, medicul descrie Legea salarizării unice ca fiind o “mare brambureală“ pe care guvernanţii au făcut-o “după cum «a vrut muşchii lor»“.

“O lege pentru toţi bugetarii, deci şi pentru cei din sănătate. «Este minunată, perfectă chiar!»- o (şi se) lăudau ei completând zilnic flip-chart-urile din studiourile televiziunilor de casă, ca reacţie la criticile unora care vedeau că Legea 153 a salarizării unitare e mai plină de găuri decât un şvaiţer original. «Sunt bani!» a devenit imediat mai apoi leit-motivul fiecărei ieşiri publice a guvernanţilor. Nu minţeau. Erau. «Decât» că nu suficienţi! Aoleu! Dar cum aşa? Simplu! Pentru că atunci când au aprobat salariile de bază ale medicilor şi asistenţilor medicali (acelea din 2022 date cu patru ani înainte) au omis să înţeleagă că, dacă li se vor aplica sporurile specifice fiecărui loc de muncă, veniturile nete se duceau mai sus decât doreau ei”, scrie medicul pe Facebook.

El descrie tăierea din salarii ca fiind ”o adevărată «Scilla şi Caribda financiar㻓, „cu rol de strivire a câştigurilor nete, obţinută prin tăierea sumelor necesare plăţii sporurilor la maxim 30% din suma totală a salariilor din bugetul de cheltuieli salariale ale ordonatorilor superiori de credite ale spitalelor, fie că erau ministere sau autorităţi publice locale. Asta deşi se ştia că pe plan naţional, în medie, acest procent era de peste 45%! Altfel spus, s-a decis o reducere cu o treime a acestor sume (15% din 45%)! Dar care reducere nu se aplica doar celor cu salarii mărite (medici şi asistenţi medicali – la care s-au adăugat, pe şest, şi şoferii de la Ambulanţă), ci şi tuturor celorlalte categorii profesionale din domeniul sănătăţii publice (vreo 12 la număr), care urmau «să piardă la salariu», adică să li se micşoreze venitul net o dată cu luna martie 2018. Tocmai prin micşorarea în medie cu o treime a sporurilor!”, mai spune medicul.

Dan Grigorescu mai spune că au fost afectate şi sporurile asociate muncii în gardă, care e acea perioadă de timp “în care naţiunea fie doarme, fie e în zile libere sau de sărbătoare legală“.

“Au ras tot ce se putea rade! Dar nu cu briciul, ci cu sabia de samurai! Dintr-o lovitură! Arma folosită a fost Regulamentul de sporuri în sănătate, adoptat pe repede înainte, dar căruia nu i-au asociat şi obligatoriile «instrucţiuni de folosire», numite oficial «norme de aplicare». De aici începe marea brambureală!”, a mai precizat el.

Medicul a mai punctat faptul că noua lege produce discriminări grave între angajaţii sistemului sanitar care, deşi lucrează în spitale “de acelaşi rang din aceeaşi ţară, având acelaşi număr de ore lucrate lunar în aceeaşi specialitate, având aceeaşi vechime şi aceeaşi pregătire, SĂ FIE PLĂTIŢI DIFERIT, în funcţie de instituţia căreia i se subordonează spitalul respectiv şi, chiar mai inacceptabil, de modul de gândire al managerului fiecărui spital în parte”.

Sursa: libertatea.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *