sâmbătă , 24 august 2019
Home / Utile / Mai bun de atat nu poti face! Cum obţii cea mai fragedă friptură de miel. Ce condiment nu trebuie să lipsească din marinată

Mai bun de atat nu poti face! Cum obţii cea mai fragedă friptură de miel. Ce condiment nu trebuie să lipsească din marinată

Indiferent dacă foloseşti un grătar pe lemne în aer liber, cuptorul aragazului sau tigaia grill, vei avea nevoie de doar câteva minute pentru a găti cotletele de miel sau coastele împănate de miel pentru a obţine friptura perfectă.

Publicitate:

Acum, înainte de Paşte, e bine să ştii cum să marinezi carnea de miel într-o combinaţie de ingrediente pline de savoare. Dacă vrei, poţi să marinezi carnea cu o zi înainte sau chiar de dimineaţă, iar seara vei servi friptura la masa festivă de Paşte. Încearcă şi tu aceste variante de marinate pentru carnea de miel:

Indiferent dacă foloseşti un grătar pe lemne în aer liber, cuptorul aragazului sau tigaia grill, vei avea nevoie de doar câteva minute pentru a găti cotletele de miel sau coastele împănate de miel pentru a obţine friptura perfectă.

Acum, înainte de Paşte, e bine să ştii cum să marinezi carnea de miel într-o combinaţie de ingrediente pline de savoare. Dacă vrei marinezi carnea cu o zi înainte sau chiar de dimineaţă, iar seara vei servi friptura la masa festivă de Paşte. Încearcă şi tu aceste variante de marinate pentru carnea de miel:

1. Unge cotletele de miel cu o pastă făcută din muştar de Dijon, ulei de măsline, vermut sec, usturoi zdrobit, rozmarin tocat şi piper negru măcinat şi lasă-le câteva ore la marinat în această compoziţie.

2. Marinează carnea sau cotletele de miel peste noapte, într-o compoziţie făcută din ulei de măsline, usturoi mărunţit, mentă proaspătă, sare şi piper. Serveşti carnea de miel cu felii de lămâie şi obţii un preparat divin.

3. Pisezi într-un mojar chimion, coriandru, piper cayenne, ghimbir, usturoi, mentă tocată, ulei de măsline şi iaurt. Laşi la marinat cotletele de miel în această compoziţie cu consistenţa unui piure, preţ de câteva ore, apoi o prepari pe grătar.

4. Marinezi cotletele de miel peste noapte într-o combinaţie de sos hoisin, sos de soia, vin din orez, amestec chinezesc de 5 mirodenii şi miere.

5. Încearcă un amestec de miere, oţet de vin roşu şi usturoi. Faci cotletele marinate câteva ore pe grătar şi le serveşti cu roşii cherry.

Cea mai simplă marinată pentru carnea de miel
Ai nevoie de
1 pungă resigilabilă
180 ml sos teriyaki
60 ml sos de soia cu un conţinut redus de sodiu
6 căţei de usturoi mărunţiţi
½ linguriţă piper negru
1 linguriţă rozmarin uscat
¼ linguriţă cimbru uscat
3 linguri muştar (Dijon)
2 linguri miere

Mod de preparare
Adaugi toate ingredientele pentru marinată în punga resigilabilă, o închizi şi omogenizezi, agitând bine. Pui carnea de miel sau cotletele în punga cu marinata şi le laşi la frigider cel puţin 4 ore sau până la 24 de ore. Le scoţi din marinată, le scurgi şi le laşi la temperatura camerei înainte să le găteşti.Încingi cuptorul sau grătarul (ori tigaia grill) şi le prepari în tavă sau pe grătar.

Marinate gustoase foarte bune îndeosebi pentru cotletele de miel
• Miere, usturoi şi chilli: combini 2 linguri de sos de tomate, 2 linguri de miere, 1 linguriţă usturoi zdrobit şi 1 linguriţă ardei iute (chilli) tocat. Amesteci bine ingredientele, până la omogenizare.

• Lămâie şi usturoi: amesteci zeama de la 1 lămâie mică cu 1 linguriţă şi jumătate de sare şi piper, 2 linguriţe oregano uscat şi 2-3 căţei de usturoi zdrobiţi.

Publicitate:

Marinate gustoase pentru carnea de miel
Marinate gustoase pentru carnea de miel

Alte marinate simple care dau savoare cărnii de miel
• Marinată picantă cu roşii: dai prin răzătoare o jumătate de ceapă mare, o căleşti într-o lingură de ulei şi cu 1 lingură de usturoi zdrobit. Adaugi 1 linguriţă de muştar uscat (boabe), 1 lingură de sos Worcestershire, ¼ cană de pastă de tomate şi ½ cană de apă. Fierbi la foc mic, amestecând ocazional.

• Marinată mediteraneană: combini 3 căţei de usturoi zdrobiţi cu ½ cană de pastă de tomate, 2 linguriţe oregano uscat, ¼ cană de ulei şi ¼ cană de vin roşu. Amesteci bine până la omogenizare.

• Marinată de soia: combini sosul de soia cu puţină miere şi suc de portocale. Amesteci bine şi marinezi carnea.

• Marinată cu oţet şi muştar: combini sosul de tomate, puţin oţet de vin roşu şi muştar de Dijon, amesteci bine, apoi marinezi carnea.

• Marinată cu lămâie şi ulei de măsline: amesteci puţin ulei de măsline, zeamă de lămâie şi oregano sau rozmarin uscat.

• Marinată asiatică: combini sos de soia, sos de stridii şi ulei de susan, după gust, amesteci până la omogenizare şi marinezi carnea de miel.

• Marinată picantă: combini 1 linguriţă de cardamom măcinat cu 1 linguriţă de scorţişoară pudră, adaugi 2 linguriţe de chimion măcinat, 2 linguriţe de turmeric şi 2 linguriţe de muştar iute, ¼ linguriţă fulgi de ardei iute şi ¼ cană de oţet alb şi amesteci bine, ca să se omogenizeze.

• Marinată românească pentru carnea de berbec (o poţi folosi, dacă vrei, şi la carnea de miel, dacă vrei un plus de savoare): combini într-un vas 1 pahar de vin roşu, 1 cană de apă, ½ pahar de oţet, 1 lingură de sare, pătrunjel tocat după gust, foi de dafin, 2 linguri de cimbru mărunţit, 4-5 căţei de usturoi tocaţi, 1 lingură de seminţe de ienibahar, 4 linguri de ulei şi 2 cepe tăiate julien; torni amestecul peste carne şi o laşi la marinat 4-6 ore înainte să o găteşti.

Sfaturi pentru pregătirea cărnii de miel
• Carnea lăsată la marinat se ţine la frigider. Bucăţile întregi de carne pot sta 12-24 de ore la frigider, acoperite, în vreme ce carnea tăiată cubuleţe (pentru frigărui) are nevoie doar de 2-3 ore pentru a se marina.

• Dacă freci carnea cu o pastă din ingrediente uscate, aceasta trebuie lăsată 20 de minute la marinat înainte să o găteşti.

• Pentru a găti carnea care a fost marinată anterior, o scoţi din lichid şi o laşi pe hârtie absorbantă înainte să o aşezi într-o tigaie grill sau pe grătar. Dacă nu o scurgi, carnea nu se va rumeni bine.

• Nu turna marinata peste carne în timp ce aceasta se frige sau se face la cuptor. Această greşeală nu ajută procesul de coacere. Dacă vrei să menţii umezeala în carne, poţi să ungi cu o pensulă cotletele, cu puţină marinată, pe măsură ce le găteşti. Nu unge carnea cu marinata în ultimele minute cât se află pe grătar.

• Nu turna niciodată marinata crudă, rămasă din altă zi, peste carnea friptă sau gătită. Amestecul de ingrediente pentru marinată trebuie să fie întotdeauna fiert câteva minute (adus la punctul de fierbere) înainte de a-l folosi, pentru că prin fierbere sunt distruse bacteriile periculoase.

Publicitate:
Loading...

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close