Lucruri despre pancreas pe care toți ar trebui să le cunoască

Distribuie prietenilor!

Comparativ cu inima, ficatul sau creierul, despre pancreas se discuta mai putin. Este un organ vital si este singurul care apartine atat sistemului digestiv, cat si celui endocrin, avand ambele functii: eliberarea unor enzime digestive – in intestinul subtire, acolo unde continua digestia alimentelor care au parasit stomacul – si de hormoni – insulina si glucagonul care regleaza nivelul de zahar in sange. Iata cateva lucruri despre pancreas pe care toti ar trebui sa le cunoasca:

Pancreasul este situat in cavitatea abdominala, sub stomac, transversal, intre duoden si splina, si are un cap, un corp si o coada. Are o lungime de 6-8 cm si este, dupa ficat, a doua glanda ca marime din sistemul digestiv. Fara acest organ nu am putea trai. Hormonii secretati de pancreas sunt implicati in controlul metabolismului intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor. Aproximativ 95% din pancreas este tesut exocrin. Produce enzime pancreatice pentru a ajuta digestia. Un pancreas sanatos produce aproximativ 1 litru din aceste enzime in fiecare zi. Restul de 5% cuprinde sute de mii de celule endocrine cunoscute sub numele de insulele din Langerhans. Aceste celule asemanatoare ciorchinelui de strugure produc hormoni importanti care regleaza secretiile pancreatice si controleaza nivelul glicemiei.

Pancreasul este principalul organ implicat in digestia glucidelor, dar si a lipidelor, prin lipaza produsa, astfel ca lipsa acestei enzime va duce la eliminarea grasimilor nedigerate din organism si la deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin). In structura sa intra insule de celule endocrine secretorii: celulele A (20%) care secreta glucagon; celulele B (60-70%) care secreta insulina; celulele D (10%) care secreta somatostatin (un neurohormon ce regleaza activitatea celorlati) si celulele F care secreta polipeptidul pancreatic al carui functie nu este certa, dar care se pare ca mentine o homeostazie locala.

Insulina este un hormon anabolic, proteic, ce contine 51 de aminoacizi fiind secretata sub forma unor precursori prin a caror transformari succesive rezulta insulina ce se depoziteaza la nivelul granulelor din celulele B. Insulina actioneaza la nivelul ficatului si tesutului adipos. in ficat, ea are rol hipoglicemiant si stimuleaza sinteza de proteine si lipide. La nivelul tesutului adipos stimuleaza patrunderea glucozei. Glucagonul este un hormon catabolic proteic, format din 29 de aminoacizi. Are un rol antagonic insulinei si influenteaza de asemenea, metabolismul glucidic, lipidic si proteic.

Enzimele pancreatice intervin in digestia alimentelor prin sucul pancreatic, ce consta intr-un amestec de enzime si solutii apoase bogate in bicarbonat de sodiu. Pentru carbohidrati avem amilaza, iar pentru grasimi, lipaza. Cele mai cunoscute enzime pancreatice din suplimente sunt extrase din pancreasul animalelor, mai ales porc sau vita, si se adminstreaza ca pastile, capsule, pulbere, insotind mesele bogate in lipide si proteine si ajutand la digerarea acestora, mai ales la pacientii cu litiaza biliara, afectiuni duodenale, pancreatice, hepatice. Pancreatitele acute sau cronice si cancerul pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, pe cand diabetul zaharat este o deficienta a pancreasului endocrin.

Sursa: bzi.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *