Lege în procedură de urgență: „Se interzice exportul lemnului din România” – Ești de acord?

Distribuie prietenilor!

O propunere legislativă care interzice exportul de lemne de foc a fost pusă în dezbatere publică la Senat, în procedură de urgență. Noua lege, inițiată de peste 30 de parlamentari, are doar două articole, prin care se introduce această măsură pentru o perioadă maximă de 3 ani, a doua prevedere fiind legată de reglementarea normelor de punere în aplicare.
Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că prețul pentru un metru cub de lemn de foc s-a dublat din 2015 în 2016. Având în vedere că peste 60% din populație realizează încălzirea locuinței cu lemne de foc, aprovizionarea a devenit “o problemă socială gravă”:

“Profitând de această scădere a ofertei de piață, operatorii economici au mărit prețul, astfel că în sudul țării, metrul cub de lemn de foc a ajuns să coste 400-450 lei, în mediul rural, deși Romsilva vinde lemnul cu 153 lei/mc”, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului.

În plus, în alte state europene tăierile și exporturile de lemn s-au interzis sau sunt mult mai strict reglementate, așa că și România ar trebui să se alinieze acestora și să nu mai fie atât de permisivă în privința legislației privind domeniul silvic.

Lege pentru interzicerea temporară a exportului de lemne de foc.

„Art. 1. Este interzis exportul de lemne de foc cu diametrul de maximum 20 cm până la 4 metri lungime, pentru o perioadă de maximum 3 ani.

Art. 2. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului apelor și pădurilor, se va reglementa procedura de stabilire a pretului/metru cub, asigurarea și vânzarea către populație a lemnului de foc.”

Propunerea legislativă va trebui să treacă mai întâi de votul din Senat, apoi de plenul Camerei deputaților pentru a fi adoptată, scrie legestart.ro.

Un proiect de lege asemănător prin care se interzice exportul de lemn în afara UE cu excepția produselor superior procesate cum ar fi mobila a primit aviz favorabil de la toate comisiile din Senat, de la Guvern și de la Consiliul Legislativ. Propunerea a fost inițiată de 25 de parlamentari. În expunerea de motive se arată că proiectul are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii 46/2008 – Codul silvic, și vizează în principal reducerea tăierilor ilegale prin asigurarea pazei tuturor suprafețelor de fond forestier, asigurarea cu lemn de foc necesar încălzirii locuințelor, clarificări cu privire la administrarea fondului forestier proprietate publică a statului, la realizarea scoaterilor definitive și ocupările temporare din fondul forestier și la regenerarea suprafețelor de pe care s-a recoltat masa lemnoasă. De asemenea, inițiativa legislativă prevede instituirea interdicției de a se exporta lemn de foc către statele non-UE, scrie cotidianul.ro.

ONG-ul de mediu Agent Green susține că anual se exploatează ilegal 8,8 milioane de metri cubi. Suprafața împădurită a țării a scăzut sub 27%, procentul optim de împădurire recomandat de cercetărori fiind de 35-40%. Radarul pădurilor este încă ineficient și nu există un sistem de trasabilitate care să poată urmări legalitatea lemnului din pădure până în produsul finit. Un camion cu lemne poate face chiar și 5 curse zilnic cu un singur cod unic până la cel mai apropiat depozit. La depozit, lemnul ilegal se amestecă cu puținul lemn legal. APV-ul (actul de punere în valoare) este valabil doar din pădure până la depozit, dar nu și mai departe.

În lipsa trasabilității complete lemnul legal poate intra cu ușurință pe piața unică Europeană și cea Globală. Se impune un nou sistem de trasabilitate care să asigure ca APV-ul să poată fi urmarit de autorități, companii și consumatori pănă la produsul finit acolo unde este tehnic posibil. S-a redus semnificativ potenţialul pădurilor pentru combaterea hazardelor climatice, hidrologice şi geomorfologice.

S-a redus în ritm accelerat suprafaţa pădurilor parcurse cu lucrări de îngrijire, dar a crescut suprafaţa pădurilor cu tăieri şi regenerate incomplet sau cu specii inadecvate tipurilor naturale de pădure. Este în creştere presiunea economică chiar şi asupra unor păduri constituite în arii protejate parcuri naţionale și păduri virgine.

S-a pierdut aproape complet informația și mândria în forurile decizionale că România este încă posesoarea celui mai valoros patrimoniu natural forestier din zona temperată a Europei, inclusiv păduri virgine şi cvasivirgine. Volumul de lemn recoltat anual din pădurile ţării este de 18 – 20 milioane de metri cubi la care se adaugă 8,8 milioane de metri cubi recoltat ilegal.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...