Iti vine sau nu sa crezi, el este… Pazvante Chioru’! De unde provine expresia „Pe vremea lui Pazvante Chiorul“.

Distribuie prietenilor!

Paşa Osman Pazvanoglu este un personaj istoric aparte, de la numele lui provenind şi una dintre cele mai vechi expresii româneşti. I se spunea Pazvante Chiorul, după ce pierduse un ochi în luptele cu haiducii români. Osman Pazvanoglu este singurul paşă care a îndrăznit să se revolte contra autoritătii supreme de la Stambul. Acesta şi-a întemeiat o adevărată provincie independentă, dar nerecunoscută, cu capitala la Vidin, care avea relaţii diplomatice si chiar monedă proprie.

Pazvanoglu a băgat groaza în locuitorii din Oltenia, prin raidurile crunte pe care le făcea. Potrivit istoricului gorjean Cornel Şomâcu, atrocele paşă a torturat populaţia Olterniei vreme de peste şapte ani. „Cele mai multe informaţii despre Pasvanoglu apar începând cu anul 1798, când el va conduce o revoltă împotriva Imperiului Otoman încercând să facă un stat independent în nordul Balcanilor.

Deşi armata turcească trimisă împotriva lui nu a obţinut succesul, el va fi iertat de sultan în vara anului 1799. Începea o perioadă cruntă de circa 7-8 ani de jafuri şi schingiuiri inimaginabile în toată Oltenia. Potrivit tradiţiei, cel care i s-a opus cu succes şi care poate chiar i-a provocat moartea a fost Iancu Jianu“, spune Cornel Şomâcu.

Refuz să cred că există români care să nu fi auzit sau să nu fi folosit vreodată expresia ”de pe vremea lui Pazvante Chioru’”. Această sintagmă a intrat în circuitul limbii române făcând referire la vremuri demult apuse, evenimente ieșite din actualitate, având înțelesul de vechi, arhaic, fapt din trecutul îndepărat.

Cine a fost Pazvante Chioru’ si cum a rămas el în folclorul romanesc prin această expresie?

Ei bine, Pazvante, pe numele adevărat Osman Pazvantoglu, a devenit personaj de basm deoarece a cutezat să se ridice împotriva autorității Înaltei Porţi și să creeze un adevărat pașalâc independent, cu capitala la Vidin, relații diplomatice private și monedă proprie. El este cunoscut şi drept conducător al bandelor de „pazvanţi”care au întreprins unele din cele mai crunte jafuri din istoria Ţării Româneşti.

Numele lui Pazvante a rămas impregnat în mintea și în conștiința poporului român drept cel al tâlharului sângeros care a terorizat Ţara Românească și care, la 1800, a jefuit şi a incendiat Craiova. Din cele circa 7.000 de case, câte avea pe vremea aceea Craiova, doar 300 au rămas neincendiate.

Cert e ca Pazvante a devenit musulman avand motive clare, legate de afaceri, si nu din convingeri religioase. Stia sa se apropie de cei care ii puteau crea avantaje, dupa care ii trada si le fura prerogativele. In cele din urma a reusit sa stranga avere si a creat o armata de mercenari. S-a rasculat impotriva sultanului Selim al III-lea si a creat un stat independent cu capitala la Vidin. Avea moneda proprie, iar statutul sau era recunoscut de mai multe tari, inclusiv de Franta.
In 1798, o armata otomana nu reuseste sa-l captureze. Un an mai tarziu, sultanul se da batut si incepe negocierile cu Pazvante, pe care pana la urma il numeste pasa de Vidin.
Ascensiunea sa era spectaculoasa, iar Pazvante isi continua obiceiurile… Conduce expeditii militare prin care jefuia orasele Tarii Romanesti. In 1800 a incendiat Craiova. Din 7000 de case, doar 300 au putut fi salvate. In ianuarie 1802, Bucurestiul e cuprins de panica la auzul vestii ca Pazvante se indreapta spre oras. Ordinea a fost restabilita de o armata otomana stationata in apropierea Bucurestiului.

Pazvante a murit la 27 ianuarie 1807. Se spune ca a fost otravit de medicul sau, care ar fi fost mituit de sultanul care in sfarsit se putea razbuna pe cel care i-a tinut piept. Exista informatii care sustin ca Iancu Jianu ar fi fost cel care l-a ucis pe Pazvante.

Doi ani mai tarziu, in 1809, Jianu intra in Vidin cu o armata de haiduci si incendiaza orasul ca replica la atacul asupra Craiova. Procedeaza la fel si cu orasul Plevna. La Vidin, Pazvante a ridicat o moschee, o biblioteca si o cazarma. Toate exista si in prezent fiind inregistrate ca monumente culturale.
Pazvantoglu a primit porecla „Chioru’ ” dupa ce si-a pierdut un ochi, intr-o batalie. Statul sau se intindea de la Dunare pana la Muntii Balcani si de la Belgrad pana la Varna. In prezent, expresia populara „pe vremea lui Pazvante Chioru’ ” indica ceva vechi, depasit.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *