Invenție din România. Parizerul cu cătină. A primit medalie de aur. “Am reusit sa eliminam aditivul dovedit a fi cancerigen”

Distribuie prietenilor!

Se știe că românul este inventiv. După un „bombardament” cu mâncare sănăîtoasă și elimanrea substanțelor cancerigene, 4 profesori au dat lovitura.Zilele trecute, la Cluj, a avut loc „Pro Invent 2018”, un Salon Internațional al Cercetării, Inovării și Inventicii . Medalia de aur a fost câștigată de parizerul cu cătină care înlocuiește nitritul, cancerigen. Invenția aparține 4 profesori de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați

Produsul cu care echipa formată din Petru Alexe, Maricica Stoica, Liliana Mihalcea şi Cristian Dima de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor a cucerit juriile concursului, obţinând mai multe premii, inclusiv medalia de aur, este un parizer din carne de porc cu șrot de cătină, fără adaos de nitrit. Profesorii au lucrat circa un an de zile pentru realizarea acestui produs inovativ de care sunt foarte mândri.

“Este un produs reformulat, un produs din care s-a scos cel mai contestat aditiv: nitritul”, a spus, luni, la Galaţi, Maricica Stoica, potrivit Libertatea.

Potrivit profesorilor, şrotul de cătină este foarte bogat în proteine şi fibre, iar cea mai importantă realizare a fost eliminarea azotitului în preparea parizerului.

“La Cluj Napoca am mers cu un produs cu un care am eliminat unul dimtre cei mai înjuraţi aditivi – azotitul de sodiu. Acel aditiv dovedit a fi cancerigen am reuşit să-l eliminăm. Evident că acest lucru a fost apreciat.

Poate că va găsi o rezonanţă absolut satisfăcătoare în producţie. Despre acest azotat pot să vă spun că în această Facultate studiile au început acum 40 de ani. De 40 de ani încercăm să găsim o soluţie la reducerea sau la eliminarea acestui azotit de sodiu.

Cele mai multe rezultate au fost cele în care s-a diminuat cantitatea de azotit rezidual în produsele de carne”, a afirmat profesorul Petru Alexe, decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Potrivit profesorilor, fluxul tehnologic pentru realizarea parizerului este unul simplu, iar produsul care este în curs de brevetare va putea fi aplicat în orice unitate procesatoare din industria cărnii. În continuare, profesorii speră că această primă valorificare a şrotului să deschidă noi direcţii de cercetare.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *