INTRAREA MAICII DOMNULUI ÎN BISERICĂ

Distribuie prietenilor!

Maria a fost călăuzită spre Templu tocmai pentru a se îndumnezei prin pogorârea harului Duhului Sfânt asupra-i, astfel încât, la vremea potrivită, să poată spune: “Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul Tău”. Sfântul Gheorghe, arhiepiscopul Nicomidiei

Este prima mare sărbătoare din postul Crăciunului, prăznuită pe 21 noiembrie. Acum este prăznuită ziua în care Ioachim şi Ana şi-au ţinut făgăduiala faţă de Dumnezeu, ducând fetiţa şi încredinţând-o Templului. Destul de înaintaţi în vârstă, I-au cerut să-i binecuvanteze cu prunc, primiţând că-l vor închina lui Dumnezeu.

AŞA A FOST FĂGĂDUIALA

Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, necăjiţi că nu fuseseră până la vârstă târzie cu prunci, se rugau zi şi noapte Domnului să-şi întoarcă faţa şi la ei. Atunci I-au promis că, dacă Ana va naşte, pruncul va fi dedicat Lui. Şi Ana a născut pe Maria, “împăcătoarea şi împrietenitoarea lui Dumnezeu cu oamenii, pricina înnoirii de a doua oară a lui Adam cel căzut şi a sculării şi a îndumnezeirii lui, Preasfânta Stăpână de Dumnezeu Născătoare”. În Noul Testament, ne sunt relatate aceste întâmplări, dar Tradiţia şi Protoevanghelia lui Iacob descriu evenimentul foarte frumos.

ÎN FAŢA TEMPLULUI

Când Maria a împlinit trei ani, părinţii ei au dus-o, pentru a-şi respecta promisiunea, la templu, dăruindu-o lui Dumnezeu. Ajunsă în faţa treptelor Maria, micuţă cum era, le-a urcat singură, de parcă ar fi fost la ea acasă, ca şi cum ar fi ştiut de mult drumul pe care urma să-l apuce. Cu veselie s-a îndreptat spre Zaharia, arhiereul templului, cu veselie şi-a luat în serios menirea. Şi a stat Maria chiar în Sfânta Sfintelor, unde era adăpostit Chivotul Legii, timp de 12 ani, petrecând între rugăciune şi lucrul mâinilor, cu rară cuviinţă. Se mai spune că acolo arharanghelul Gavriil venea adesea să viziteze copila cea plină de har, pregătind-o pentru dumnezeiasca Bună Vestire.

LUMINĂ PENTRU DRUM

Sărbătoarea se numeşte în popor Ovidenie sau Vovedenie, care înseamnă “ceea ce este văzută” şi se referă la Maica Domnului, prietena noastra, a tuturor, şi la obiceiul de a se pomeni în această zi “adormiţii fără de lumânare”. Se mai zice că, în această zi, se deschid cerurile, iar animalele le vorbesc celor buni şi cu credinţă. Se dau de pomană căni cu apă sau bragă, lumânări (se spune că lumânarea împărţită azi nu se stinge niciodată pe lumea cealaltă) şi colăcei. Astăzi este interzisă orice activitate legată de oierit sau prelucrarea lânii, pentru că aşa vor fi protejate animalele. În schimb, se ung cu usturoi cercevelele şi uşorii pentru alungarea strigoilor şi a spiritelor diavoleşti. Praznicul împărătesc al Intrării Maicii Domnului în biserică este prima dezlegare la peşte din Postul Crăciunului.

În noaptea de Vovidenie, fetele mergeau la fântâna din mijlocul satului şi, la cântatul cocoşului, aprindeau o lumânare, neapărat albă, şi o puneau la margine. Lumina ce se reflecta în apă le arăta ursitul.

METEOROLOGIE POPULARĂ

Fiind o mare sărbătoare, se fac prognoze meteo: dacă în ajun de Ovidenie cerul este senin, vine an rău; dacă e moină (nu ger sau promoroacă), anul va fi bun; dacă în ziua aceasta e soare, vine vară secetoasă; dacă ninge, va fi iarnă grea.

RUGĂCIUNE PENTRU MAICA DOMNULUI GRABNIC AJUTĂTOARE

Alesei dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu şi Împărătesei celei ce ia în grabă aminte la rugăciunile celor smeriţi şi revarsă râuri de vindecări asupra credincioşilor de la icoana sa cea sfântă, aducem cântare de mulţumire! Iară tu, Apărătoarea cea mult milostivă, apleacă-te cu bunăvoinţă către glasurile noastre cele de laudă şi din toate nevoile slobozeşte-ne pe noi, cei ce strigăm spre tine: Bucură-te, prea bună şi grabnic ajutătoare, ceea ce rugăciunile noastre toate spre bine le împlineşti!

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *