Fenomenul bizar, pe care oamenii de știință nu-l pot explica: „Călătoresc împreună deși se învârt în direcții opuse”

Distribuie prietenilor!

Pentru prima dată, oamenii de știință au fost martorii unui eveniment bizar în dinamica fluidelor. Teoretic, el a fost prevăzut, dar niciodată nu s-a putut demonstra.

În ocean există vârtejuri numite eddy: învârtirea unui fluid și a curentului inversat, creat atunci când fluidul se află într-un regim turbulent de curgere. Drept urmare, fluidul în mișcare creează un spațiu fără fluid, care curge în aval. Acestea se întind până la sute de kilometri și sunt evenimente relativ comune. Dar cercetătorii au observat aceste vortexuri uriașe, care se învârteau în tandem: două vârfuri conectate în spirală în direcții opuse.

Vârtejurile oceanului se îndreaptă întotdeauna spre vest, dar prin asociere se pot deplasa spre est și pot călători de zece ori mai repede, astfel încât transportă apă în direcții neobișnuite de-a lungul oceanului, este explicația oceanografului Chris Hughes de la Universitatea din Liverpoool, citată de Playtech.ro. ”Ceea ce am descoperit a fost o pereche de eddy, care se învârteau în direcții opuse și se legau unul de celălalt, astfel încât să călătorească împreună peste Marea Tasmaniei. Le-ar lua cam șase luni să o facă”, spune Hughes.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *