Facebook, scădere dramatică la bursă. Dezvăluiri privind exploatarea datelor a milioane de utilizatori ai reţelei de socializare

Distribuie prietenilor!

Acţiunile Facebook au înregistrat marţi, la debutul tranzacţiilor pe Wall Street, o scădere de 5,4%, care se adaugă declinului de aproape 7% înregistrat luni, pe fondul dezvăluirilor privind exploatarea datelor a milioane de utilizatori ai reţelei de socializare, informează Reuters.

În paralel, directorul general de la Facebook, Mark Zuckerberg, a fost invitat de autorităţile din SUA şi UE să dea explicaţii cu privire la riscul ca datele personale ale utilizatorilor să fie achiziţionate fără consimţământul lor.

Luni, acţiunile Facebook au încheiat şedinţa de tranzacţionare cu o scădere de 6,8%, ceea ce a anulat aproape 50 de miliarde de dolari din capitalizarea de piaţă a companiei fondată de Mark Zuckerberg, pe măsură ce investitorii se tem că scandalul Cambridge Analytica va afecta reputaţia reţelei sociale şi îi va descuraja pe utilizatori şi companiile de publicitate. Acest scandal l-a afectat şi pe Mark Zuckerberg, a cărui avere s-a diminuat cu 4,9 miliarde de dolari ca urmare a scăderii cotaţiei acţiunilor Facebook.

Conform unei anchete realizate de New York Times şi The Observer, ediţia de duminică a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiză de date Cambridge Analytica a obţinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care să permită previzionarea şi influenţarea votului alegătorilor în favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat în campania din 2016.

În replică, Facebook a ‘suspendat’ Cambridge Analytica, acuzând-o că a colectat, fără asentimentul său, informaţii personale a milioane de utilizatori ai reţelei sociale. Facebook a suspendat, de asemenea, accesul firmei-mamă a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum şi pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, şi Christopher Wylie, şef al Eunoia Technologies şi fost angajat al Cambridge Analytica.

Aplicaţia dezvoltată de Aleksandr Kogan, ‘thisisyourdigitallife’, se afişa pe Facebook ca ‘aplicaţie de cercetare utilizată de psihologi’. Ea le propunea utilizatorilor să fie plătiţi în schimbul completării unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descărcat această aplicaţie, permiţându-i dezvoltatorului să aibă acces la informaţii precum oraşul indicat în profil sau conţinuturile pe care le apreciaseră.

Facebook a explicat că Aleksandr Kogan a colectat în mod legal datele utilizatorilor, dar a ‘încălcat regulile platformei’ transmiţând aceste date către Cambridge Analytica şi lui Christopher Wylie. Însă responsabilii reţelei nu au explicat niciodată cum au fost ele obţinute sau utilizate. Sursa: Capital.ro

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *