Exclusiv

ETAPELE RELAȚIEI ÎN DOI

Dacă înțelegi în care anume etapă se află relația, ești mai pregătită să înfrunți obstacolele pe care le aduce și să treci cu bine la următoarea.

Fiecare relație este unică, însă toate au un numitor comun, o cale pe care merg indiferent de statut sau context social – este ceea ce psihologii numesc etape prin care trec toate cuplurile. Desigur, cele care reușesc! Este vorba de patru faze. Primele două sunt cele mai periculoase și cu puține șanse, dar fiecare este, de fapt, un test în care sunt puse la încercare sentimentele partenerilor.

FAZA ROMANTICĂ

Este etapa dulce, siropoasă, a îndrăgostirii. Mai este numită și faza îngâmfării, întrucât partenerii spun frecvent: Am întâlnit iubirea vieții mele. El / ea e cel mai bun / cea mai bună, Abia astept să-l văd / s-o văd. Avem foarte multe în comun etc. Noi o vedem perfectă, chiar dacă acea persoană este poate incapabilă să ne ofere ce avem nevoie.

Principalul vinovat: chimia! Când te îndrăgostești, creierul eliberează un cocteil de substanțe chimice, printre care oxitocină și dopamină, care au rolul de a-ți pune inima pe jar ca tu să vezi totul în roz bonbon. Acești neurotransmițători influențeaza în bine și, când se secretă în cantități mari, au efect similar drogurilor. Doar că dragostea e legală, nu?! Acest amestec chimic aduce un cadou pe care îl primești fără să clipești: o pereche de ochelari colorați prin care distingi doar ce te face să te simti bine și care te împiedică să vezi părțile rele.

Durata: perioada de euforie poate ține destul de mult, de la două luni la doi ani. Când aceasta se încheie, se poate întâmpla să-ți dai seama că te afli lângă cea mai incompatibilă persoană din lume. Este momentul în care începe lupta! Cei care nu depășesc cu bine etapa romantică, se despart și caută parteneri cu care să se simtă din nou compatibili, reluând de fapt această perioadă. Vor descoperi, după ceva vreme, că li se întâmplă același lucruri și o iau de la capăt. Și tot așa…

ETAPA LUPTEI

Este cea mai dureroasă dintre toate, o adevărata piatră de încercare pentru toate cuplurile. I se mai spune și etapa aterizării, când pe buzele partenerilor apar faze ca: Doamne, cât mă enervează, spune cele mai proaste glume ori Nu m-am gândit deloc la ea / el.Sper că e bine. Aterizarea se dovedește forțată și plină de îndoieli, fiindcă acum se lasă cu cele mai multe divorțuri.

Principalul vinovat: iluzia iubirii care durează veșnic. Majoritatea cuplurilor o au, iar când ajung să se confrunte cu sentimente de furie și deznădejde, intervine ruptura. Se întâmplă pentru că nu te mai concentrezi pe puncte comune, ci pe defectele partenerului. Prin urmare, începi să lucrezi la schimbarea celuilalt, mai précis încerci să-l transformi în ceea ce părea a fi în prima fază. Simțindu-se pedepsit și controlat, acesta caută evadare, iar tu resimți un mare gol emoțional.

Durata: faza se instalează, de obicei, între al doilea și al patrulea an de relație, dar poate dura ani și ani. Dacă nu reușiți să depășiți etapa luptei și să vă rezolvați neîntelegerii, vă veți întoarce aici des pe parcursul întregii relații. Dacă vă împotmoliți în această fază, relația va înceta să se dezvolte și vă veți simți frustrați. Ideea e să vă dați seama că este nevoie de compromis, să vă acceptați și sp stabiliți locul fiecăruia în cuplu, fără a distruge sentimentul de iubire care va leagă.

ETAPA ECHILIBRULUI

După stabilirea diferențelor și întocmirea unei liste cu atribuirea rolurilor, se instalează o etapă confortabilă când știți de unde să vă luați pe voi, dar și de unde să apucați lucrurile de făcut. Este faza când iubirea se întoarce, după turbulențele din perioada luptei, dar într-o formă matură.

Principalul vinovat: nu există! Amândoi v-ați dat seama că nu aveți vreo șansă să-l schimbați pe celălalt și ați renunțat. Ați umplut golul nemulțumirilor cu mai mult respect unul pentru celălalt.

Durata: etapa poate ține “până când moartea vă va despărți”. Doar că, potrivit psihologilor, nu e tocmai sănătos pentru cuplu să rămâneți prea atașați de armonie, fiindcă va fi greu să ieșiți din zona de confort, atât de necesară pentru înflorirea legăturii voastre.

ETAPA FERICIRII

Ați învățat până acum să vă iubiți și să vă tolerați. Mai mult, puteți să recunoașteți cinstit în fața partenerului că l-ai acceptat cu bune și cu rele. Este pasul către o experiență care vă împlinește, plină de voie bună și eliberare.

Principalul vinovat: s-ar putea ca doar unul din voi să se afle aici, în vreme ce partenerul nu a ajuns ori nu e prea convins. Asigurați-vă că sunteți amândoi pe aceeași baricadă înainte de a va declara învingători.

Durata: începe de la momentul acceptării pe deplin a celuilalt. Psihologii spun că acesta este de fapt momentul prielnic pentru a te căsători, nu în faza plină de romantism, când partenerii nu au învățat încă să aplaneze disensiunile. Aceasta este etapa când cei doi se simt mai legati ca niciodată și iubirea se află la apogeu.

Succesul într-o căsătorie nu înseamnă doar să găsești partenerul potrivit, ci și să fii partenerul potrivit.”(Barnett R. Brickner, orator american)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *