ELECTRICITATE DIN…ANTICHITATE

Distribuie prietenilor!

Becul electric, așa cum îl folosim astăzi, a fost inventat de Edison la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar principiul bateriei electrice, de Volta, pe la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Există însă speculații că și becul, și bateriile ar fi fost folosite încă din Antichitate. Așa să fie?

E adevărat, până la cei pomeniți mai sus, o mulțime de oameni de știință au făcut câte un pas. Iar primul care a înțeles ceva despre energie a fost Thales din Milet, care a obserat cum chihlimbarul frecat cu o bucată de pânză atrage bucatele de bumbac. Era energia statică. Se pare însă ca totul a început cu mult înainte. Și este destul de misterios, pentru că ar fi trebuit să existe o continuitate, nu?

BATERIA DIN BAGDAD

TERACOTĂ ȘI CUPRU

În 1938, Wilhel Konig, directorul Muzeului Național al Irakului, a găsit în depozite un grup de artefacte ciudate, descoperite, după cum spuneau etichetele, într-un sat de lângă Bagdad. Acestea erau practic niste vase de teracotă, cam urâțele – probabil acesta fusese motivul pentru care nu prezentaseră interes -, de aproximativ 13-15 cm înălțime, cu o grosime de 7-8 cm și o gură de aproximativ 3 cm diametru. În interior, se afla un cilindru din cupru prin care trece o tijă de fier subțire. În partea superioară, tija de fier este izolată de discul de cupru prin prize de bitum, astfel încât tija trece prin centrul cilindrului de cupru fără să-l atingă.

CIUDAT, DAR FUNCȚIONEAZĂ

Konig a publicat doi ani mai târziu o lucrare în care demonstrează că vasele de teracotă sunt, de fapt, celule galvanice (baterii) folosite pentru galvanizarea argintului cu aur. Multă vreme demonstrația lui Konig a fost considerată simplă speulație. Dar în mai multe experiențe-reconstituire au demonstrat că bateriile de la Bagdad funcționeaza și pot ajuta la galvanizare. Poate de aceea dr. Paul Graddock, expert în metalurgia Orientului Antic, de la British Museum a declarat: “Sunt niște lucruri ciudate, care reprezintă una dintre enigmele vieții”.

BECUL DIN DENDERA

ZEII CEI DARNICI

Înainte de toate, să amintim o curiozitate despre iluminarea piramidelor: nicăieri nu există urme de fum. Or fi trecut ele câteva milenii, dar urmele fumului sos de torte ar fi trebuit să se vadă încă. De aici până la presupunerea că zeii egipteni le-ar fi “dăruit” supușilor becul electric (cam cum a făcut Prometeu cu focul) nu a mai fost decât un pas.

SIMBOLURI ALE VIEȚII

Cercetând basoreliefurile și hieroglifele din Templul zeiței Hathor din Dendera, arheologii au desoperit niște desene curioase: un bulb mare cu ceva semănând a filament înauntru, sprijinit pe un fel de fasung. Egiptologii resping ideea becului. Ei spun că sunt doar niște simboluri: bulbul este de fapt o floare de lotus (care semnifică transformarea, renașterea), filamentul este un șarpe (fertilitate, energie, viață), iar fasungul este de fapt un stâlp djed (coloana vertebrală a lui Osiris, stabilitatea). Sigur, spun alții, sunt simboluri. Dar exact acele “daruri ale zeilor”, inexpliabile de altfel, au fost explicate prin simboluri?

ȘTIAI?

Primele manifestări ale electricitătii observate de om au fost fulgerele și…pești eletrici. Până să reușească să le explice, a presupus că vin de la zei.

În 1940, Willard Gray, inginer în laboratorul General Eletric High Voltage din Pittsfield, statul Massahusetts, a demonstrat ipoteza că aceste obiecte ar fi baterii, printr-o reconstituire a vasului descoperit în Bagdad. A fost folosit sucul de struguri ca electrolit și a obținut o jumătate de volt de electricitate.

Există oameni de știință care susțin că în piramide nu există suficient oxigen pentru ca torțele să poată arde. Iar teoria oglinzilor care captează razele solare poate fi ușor desființată de practică. Și atunci? De unde lumina?

ELECTRON SAU…RĂȘINĂ

Cuvintele electric și electricitate au aparut scrise pentru prima data în tratatul Pseuddoxia Epidemica a lui Thomas Browne, în 1946. Cuvântul fusese inventat de omul de știință englez William Gilbert, care a reluat experimentul lui Thales din Milet. Și cum chihlimbarul (o rășină) în greaca este electron, de aici a apărut electrius, adică al chihlimbarului (referindu-se, evident, la proprietatea acestuia).

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *