Economiștii sunt deja îngrijorați. Creșterile salariale din domeniul bugetar, majorarea pensiilor au produs o gaură de peste 5 miliarde de lei în primele două luni

Distribuie prietenilor!

Creșterile salariale din domeniul bugetar, majorarea pensiilor și a subvențiilor, dar și achizițiile publice au produs o gaură de peste 5 miliarde de lei în primele două luni în finanțele publice. Veniturile statului au crescut cu 21,3%, până la 42,3 miliarde de lei după ”Revoluția fiscală”, dar acestea nu au fost de ajuns deoarece cheltuielile au crescut cu 38,5%, până la 47,8 miliarde de lei. Economiștii sunt deja îngrijorați scrie libertatea.ro

România a înregistrat la sfârșitul lunii februarie un deficit de 5,5 miliarde de lei la bugetul general consolidat, echivalentul a 0,59% din Produsul Intern Brut (PIB), după ce în perioada similară a anului trecut finanțele țării indicau un plus de 397,1 milioane de lei.

Potrivit Ministerului de Finanțe, veniturile statului au crescut cu 21,3%, până la 42,3 miliarde de lei.

Cresc încasările din contribuții sociale

”Se înregistrează creşteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+28,3%) şi din veniturile nefiscale (+23,7%). Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 18,7% faţă de primele două luni ale anului 2017, iar încasările din taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi cu 22,9%”, se arată în comunicatul privind execuția bugetară.

Reamintim, de la 1 ianuarie a intrat în vigoare ”revoluția fiscală”, prin care contribuțiile sociale și de sănătate au trecut de la angajator la angajat. Sindicatele au contestat puternic ordonanța cu pricina și au cerut Avocatului Poporului să o atace la Curtea Constituțională a României (CCR), singura instituție abilitată să atace ordonanțe.

Cu toate acestea, Avocatul Poporului nu a făcut sesizare și a acuzat sindicatele că nu i-au trimis toate informațiile.

În schimb, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor, a recunoscut că trecerea contribuțiilor s-a făcut pentru a salva bugetul de pensii.

Între timp, Guvernul a modificat de câteva ori Codul Fiscal, pentru a repara mai multe probleme generate de trecerea contribuțiilor, așa cum era ”aberația fiscală” prin care oamenii trebuiau să vină cu bani de acasă în cazul contractelor part-time.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *