Doi refugiati sirieni ajunsi in Romania au fost socati cand au aflat ca trebuie sa dea spaga in spital: „Trebuie sa dai bani si in stanga si in dreapta”

Distribuie prietenilor!

Doi refugiati sirieni care au ajuns in Romania au declarat au fost socati sa descopere ca trebuie sa dai spaga in orice spital din tara noastra.

Povestea lor de viata e impresionanta. Au fugit din propria tara in speranta unei vieti mai linistite. A stat cateva luni in tabere de refugiati, iar anul trecut a ajuns in Romania.

Tanarul este licentiat in contabilitate in Siria si era in ultimul an la Drept la o Facultate din Liban. Sotia lui este si ea licentiata in drept. Acum, Wassim lucreaza ca mecanic pentru a-si putea intretine sotia si copilul.

A povestit pentru Digi24 ca a fost socat a vada ca a fost nevoit sa dea spaga in spitalele din Romania.

Venirea pe lume a lui Samir i-a adus pe cei doi migranţi faţă în faţă cu realităţile româneşti. Cei doi spun la unison că au fost şocaţi să descopere că într-un spital se cer bani pentru orice, lucru neobişnuit în Siria.

„Când am intrat în spital… Trebuie să dai bani şi în stânga şi în dreapta. Nu lucrează nimeni fără să dai bani! La noi, după ce naşte soţia, este obiceiul ca tatăl să aducă ceva dulce tuturor, dar nu bani ca să facă treabă”, spune Wassim Mareshli, refugiat din Siria.

„Copilul meu are şase luni acum şi încă nu a făcut vaccinul de două şi de patru luni”, spune Nour Barkoumi, refugiată din Siria.

Cei doi sunt cu gândul tot timpul acasă, acolo unde au rămas cei dragi.

„Mi-e frică tot timpul şi când sună telefonul mi-e frică să nu se fi întâmplat ceva rău”, spune Nour Barkoumi.

„Sunt zile când regret că am plecat, dar în acelaşi timp eu nu mai vreau să văd sânge”, adaugă Wassim Mareshli.

Alături de cei doi, alţi 566 de migranţi au ajuns în ţara noastră in ultimul an, transferaţi din tabere din Italia şi Grecia.

„Pe întreaga perioadă a procedurilor de azil persoanele benficiază de asistenţă materială, asistenţă socială, medicală dar şi de cosniliere juridică de specialitate”, declară Ermina Mihai, purtător de cuvânt al IGI.

Statul român le asigură refugiaţilor timp de o jumătate de an 540 de lei lunar.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *