DIABETUL SE ANUNȚĂ PRIN SEMNE! TU LE ȘTII?

Distribuie prietenilor!

Este una dintre cele mai parșive boli. Se instalează comod, nu dă semne decât tarziu, face ravagii în organism și nu se vindecă.

Dacă e să ținem cont de ce spun specialiștii, nu diabetul în sine e pericolul adevărat, ci complicațiile sale devastatoare. Iar simptomele sunt greu de recunoscut pentru cineva neavizat, putând fi confundate cu ușurință cu alte stări trecătoare.

AȘA APARE

Diabetul duce la situația în care organismul nu mai asimilează corespunzător nutrienții din alimente, așa încât energia nu mai ajunge la celule. Glucoza, forma prin care zahărul se găsește în sânge, ajutată de insulină hormon secretat de pancreas, descompun alimentele consumate și le transformă în energie la nivel celular. La diabetici, pancreasul secretă prea puțină insulină sau deloc. La început, pancreasul compensează, producând mai multă insulină. Cu timpul, pe măsură ce boala evoluează, acesta nu mai poate ține pasul, iar valorile glicemiilor încep să crească. Dacă organismul este expus mai mult timp la valori glicemice peste normal, acestea vor începe să afecteze diverse organe și sisteme, cele mai sensibile fiind ochii, rinichii, sistemul nervos și inima. Printre complicațiile grave se număra ateroscleroza, neuropatia, retinopatia, bolile renale și cardiovasculare. Pericolul real îl reprezintă diabetul de tip II, întâlnit la peste 90% dintre diabetici, cauzat mai ales de obezitate, sedentarism, antecedente familiale.

ATENȚIE LA SEMNALE

Primele semne ale diabetului sunt comune, motiv pentru care boala este depistată în stadiu avansat. Iată când trebuie să tragi semnalul de alarmă!

1 URINEZI PREA DES. Când nivelul glucozei din sânge e mare, rinichii încearcă să remedieze situația ăi elimină surplusul prin urină. Consecința? Vizitele dese la toaletă, mai ales noaptea.

2 AH, CE SETE ÎȚI ESTE! Dacă urinezi des, organismul se deshidratează, firește. Prin urmare, anunță că are nevoie de lichide printr-o sete exagerată și prin prezența de gură uscată. Și cu cât bei, tot ai mai bea!

3 RĂNILE SE VINDECĂ GREU. O banală tăietura ori zgârietură care nu se vindecă în ritmul obișnuit nu te trimite cu gândul la ceva grav. Însă prea mult zahăr în sânge duce la amânarea vindecării. Ciupercile și bacteriile se multiplică, infecțiile pilelii, ale vaselor de sânge și picioarelor devin frecvente.

4 VEZI ÎN CEAȚĂ. Cristalinul e membrana flexibilă susținută de mușchii oculari, care permit focalizarea exactă a imaginii pe retină. Când nivelul de zahăr din sânge crește sau se modifică brusc, mușchii depun eforturi mari pentru focalizare, de unde și vederea încetoșată.

5 FOAME DE LUP. Deși remarcă o scădere în greutate, persoanele cu diabet de tip II sunt rezistente la insulină. Asta înseamnă că organismul nu utilizează corespunzător insulina, iar pancreasul secretă din ce în ce mai multă. Creierul primește astfel semnalul fals de foame exagerată. Și, imediat ce se consumă alimente, starea de rău trece.

SPITALIZAREA DE ZI TE AJUTĂ

Diabetul zaharat tip 2 se tratează prin modifiarea stilului de viață, medicamente orale și insulină. Este o boală evolutivă. Chiar dacă la început nu veți avea nevoie de pastile, cu timpul glicemia va necesita un tratament din ce în ce mai riguros. Avantajele spitalizării de zi, pentru pacienti, sunt multiple: nu există costuri (totul este acoperit de CNAS, aplicabil pacienților asigurați); se fac multe investigații în timp relativ scurt, iar la final se obțin pe loc rezultatele și rețeta. Recomandarea pentru spitalizarea de zi poate fi făcută de orice medic specialist sau de familie în contract cu orice casă de asigurări de sănătate din țară.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *