DE CE E NECESARĂ INVESTIGAȚIA DOPPLER

Distribuie prietenilor!

Cum de starea venelor și a arterelor depinde sănătatea multor organe care pot suferi dacă nu sunt irigate corect sau suficient, se impune, din când în cand, o verificare. Dar nu oricum, ci la recomandarea mediului.

Dureri în piept, picioare umflate, vinișoare sparte, dureri de picioare sunt doar câteva din semnele care ne îngrijorează. Oare de la ce să fie? Medicul specialist va știi dacă este cazul să faci sau nu o investigație Doppler. Căci vasele de sânge suferă destul până dau semne de boală.

CÂND ANALIZĂM VENELE?

Sănătatea precară a vaselor de sânge nu înseamnă doar prezența varicelor, a hemoroizilor, a durerilor și umflăturilor la nivelul picioarelor. Amorțeala, furnicăturile, durerile musculare în timpul mersului, înroșirea membrelor inferioare sau superioare sunt și ele semne că vasele de sânge au de suferit. Dacă există și cel puțin doi dintre factorii de risc cardiovascular, colesterol crescut, diabet, hipertensiune arterială sau tabagism, atunci se impune o examinare periodică, pentru a vedea dacă există o micșorare sau o lărgire a vaselor de sânge. Iar investigația Doppler este o procedură non-invazivă ce permite analiza în profunzime a țesuturilor, observând fluxul de lichid existent: sânge, urină, secreții etc., chiar și la bebeluși. Acest test este prescris de cardiologi, interniști și neurologi, însă recomandarea poate veni și din partea medicului oftalmolog, endocrinolog sau reumatolog.

CE SE VEDE LA DOPPLER

Căror regiuni ale corpului li se adresează investigația? Ei bine, inima poate fi observată printr-un examen al sistemului cardiac cu scopul de a identifica eventuala patologie și a prescrie tratamentul corespunzător. Varicele, trombozele și chistele articulare pot avea ca punct de plecare investigația cu metoda Doppler, astfel încât medicul va analiza viteza de circulație a sângelui la nivelul membrelor inferioare. O proastă circulație a sângelui dăunează întregului corp, din cap până în picioare, deoarece circulația sângelui oxigenului prin sânge către creier este îngreunată. Și pentru detectarea unui anevrism (o dilatare a aortei) sau a unei îngustări a acesteia se poate efectua examenul Doppler la nivel abdominal. Brațele pot fi verificate pentru a descoperi potențiala prezență a flebitei. La gât, se poate observa micșorarea arterelor cauzată de plăci de aterom (grăsime), care pot genera accidente vasculare cerebrale și care arată starea arterelor din tot corpul. Testarea se face pe segmentele afectate căci, dacă ar fi sa expunem întreg corpul unui astfel de examen, ar dura probabbil două zile.

CUM SE FACE INVESTIGAȚIA

Investigația Doppler măsoară prin tehnica ultrasunetelor viteza circulației fluidelor corporale. Este o metodă noninvazivă, nu doare, durează cam 30 de minute (dar poate dura și mai mult, în funcție de patologie), iar pacientul poate pleca pe picioare acasă, pentru că nu necesită anestezie. Nu emană radiații. Cu ajutorul unei sonde așezate pe piele, se execută mișcări pentru analiza vitezei fluidelor, grosimea plăcilor de atenom, structura lor (relevantă pentru riscul de embolie și AVC) al căror raport se poate observa pe un monitor.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *