DAFINUL, AROMĂ ȘI PREMIU

Distribuie prietenilor!

Dafinul este un arbust subtropical care, in locurile lui de bastina, creste ca musetelul la noi. Nu este o planta pretentioasa, o poti cultiva si tu acasa. Poarta numele unei nimfe si este purtat cununa de invingatori.

STIAI?

Bacalaureat vine de la laur, dafin adica. Cand au fost infiintate Jocurile Pithice, un fel de concurenta a Jocurilor olimpice, castigatorii probelor erau incununati cu lauri. Mai apoi, imparatii Romei purtau cununi de lauri ca simbol al lui Apolo.

Dafinul (in latina, laurus) este, spune legenda, o nimfa frumoasa de care se indragostise Apolo. Dar, pentru ca ea nu-l iubea, iar el insista, nimfa s-a transformat intr-un arbust cu frunze aromate.

DIN CUNUNA IN FARFURIE

Dafinul a ajuns in bucatariile europene venind din Asia Mica (astazi, Turcia este cel mai mare exportator), adus, ca multe alte condiment de legionarii romani. Mai intai sub forma de coroane de invingatori, mai apoi ca ingredient aromat. Dafinul da gust tocanelor si supelor, iahniilor si zacustelor. Si are calitatea de a putea fi pus la fiert fara sa-si piarda insusirile, asa cum se intampla cu majoritatea frunzelor condiment. Frunzele de dafin puse la uscat au o durata de 2-3 ani, sunt initial moi, apoi devin rigide, pergamentoase si contin numeroase uleiuri eterice, fiind foarte aromate. Pe langa aroma si gustul senzationale pe care le da anumitor mancaruri, dafinul prezinta si importanta terapeutica. Printre cele mai cunoscute afectiuni care pot fi tratate cu ajutorul dafinului se numara infectiile (orale, intestinale), reumatismul, alcoolismul, laringita, anorexia.

PORC LA CEAUN

Un fel de pomana porcului de la noi, se prepara in nordul Europei mai diversificat: bucati de carne grasa, bucati de carne mai slaba, bucati de sorici si poate chiar un picior, toate puse pe foc cu putina apa, sare, boabe de piper negru si, neaparat, foi de dafin. Se lasa sa mocneasca pana se fragezeste carnea.

 

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...