Cum se îngrijesc trandafirii primăvara pentru a fi înfloriţi toată vara. Acum este momentul pentru a face acest lucru.

Distribuie prietenilor!

Dacă nu ai reușit să tunzi tufele de trandafiri înainte de sosirea înghețului, acum este momentul pentru a face acest lucru. Tăierea trandafirilor ajută la ramificarea acestora și stimulează înflorirea abundentă a acestora.

La început de martie, când temperaturile încep să crească, pe crengile trandafirilor de grădină apar primii muguri. Specialiţtii susţin că odată cu apariţia acestora este necesară îndepărtarea  crengilor bolnave, uscate sau înnegrite de gerul iernii. “Se taie ramurile prea subţiri şi se lasă cele mai viguroase, pe care se vor dezvolta crenguţe noi cu flori. Pentru o tăiere corectă se lasă tulpinile cu doi centimetri sub partea bolnavă şi se verifică să aibă măduva albă şi sănătoasă.

Totodată, se lasă câte patru sau cinci muguri pe fiecare creangă şi se taie restul. Fiecare tăietură se face cu 10 mm deasupra ultimului mugur sau lăstar, iar lăstarul din vârf trebuie să fie orientat spre exteriorul plantei, în timp ce tăietura trebuie să fie oblică, la un unghi de 45˚ faţă de lăstar”, ne-a explicat inginerul horticol Mihai Rahotă.  La trandafirii căţărători se lasă doar ramurile bătrâne şi groase, deoarece numai pe ele se vor dezvolta crengile cu flori noi. Florile ofilite şi frunzele care au rămas pe ramuri peste iarnă trebuie tăiate. Chiar dacă unele frunze sunt încă verzi, este bine să fie curăţate pentru a nu transmite anumite boli frunzelor tinere. “

Dacă tufa este prea deasă, trebuie îndepărtate ramurile crescute la mijloc. Trandafirii proaspăt tăiaţi se stropesc cu substanţe împotriva insectelor. Sunt indicate soluţiile biologice (zeama de usturoi sau de rubarbă) care ţin insectele departe. Trandafirii au nevoie de un sol foarte bogat în elemente nutritive, pentru a face flori toată vara. Pământul din jurul rădăcinilor se sapă şi se adaugă îngrăşământ cu eliberare treptată, sub formă de bile sau de batoane. Cine nu doreşte să folosească un astfel de îngrăşământ poate adauga substanţe hrănitoare în apa de udat, o dată la trei sau patru săptămâni”, a mai explicat specialistul.

-Operațiunea de tăiere a trandafirilor implică reducerea înălțimii tufei și a ramurilor, precum și îndepărtarea completă a ramurilor uscate sau a celor afectate de îngheț, boli sau dăunători.

-Se taie vârfurile uscate, deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde.

-Se înlătură și ramurile care se încalecă.

-Tăierea ramurilor se va efectua la o înălțime de 50 cm față de sol. Este indicat ca tăierea să se efectueze deasupra celui de-al treilea mugure al ramurei.

-Foarfecele folosit la tăieri trebuie dezinfectat cu alcool după fiecare procedură pentru a evita răspândirea bolilor la tăieturile proaspete.

-Este indicat ca după tăiere, tufa de trandafiri să nu aibă mai mult de trei – cinci ramuri. Nu te speria. În scurt timp va fi cel puțin la fel de frumoasă precum cea de anul trecut.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *