CUM ÎȚI AFECTEAZĂ STRESUL VIAȚA DE CUPLU

Distribuie prietenilor!

Stresul acumulat la locul de munca si cel generat de anumite probleme din familie isi pun amprenta asupra vietii de cuplu, uneori in moduri la care nici nu te gandesti. Stresul este o componenta normala pentru fiecare organism in parte si nu are efecte negative in totalitate. De exemplu, un nivel scazut de stres are beneficii pentru relatia cu partenerul de viata, intrucat esti mai ambitios, mai motivat si mai implinit. In acest caz, este vorba despre “eustres” sau stresul pozitiv. Cand nivelul stresului atinge cote ridicate, se obtine efectul invers, iar viata ta de cuplu are de suferit.

Dacă vreți să păstrați ehilibrul, este imperios necesar ca ambii să realizați stresul la care sunteți supuși. În plus, trebuie să învățați atitudini și tehnici de reducere a stresului și a tensiunii psihologice. Există metode de creștere a rezistenței și de refacere în urma unei traume sau a unui stres continuu. În cazul în care sunteți expuși presiunii pe o perioadă mai lungă de timp (are un credit, un părinte sau un copil bolnav etc.), va fi nevoie să vă pregătiți de un proces de durată.

TRANSFORMĂRI ÎN RELAȚIE

Orice situație stresantă ”produce un răspuns de adaptare. Partenerul afectat poate avea reacții fiziologice, mentale, cognitive, emoționale și, până la urmă, comportamentale. În funcție de gravitatea lor, a altor evenimente, dar și de reacția soțului sau a soției, vor avea loc transformări în relație. Atunci când amândoi sunt afectați, nu este niciunul mai calm și mai stabil. Ca urmare, echilibrul în căsnicie lipsește. Presiunea asupra relației este imensă, iar mecanismele de apărare sunt extrem de slabe.

CE AI PUTEA SĂ FACI

Pentru ca stresul să nu-ți afecteze prea tare relația, încearcă să faci tu anumite schimbări. La modul ideal, fiecare ar trebui să se gândească întâi la celălalt. Cum nu poți să-ți controlezi soțul, încearcă măcar să faci tu asta. Ar mai fi bine să organizați în timpul liber activități care vă fac plăcere și vă relaxează. Mergeți la film, pic-nic, în excursie, prin parc etc. Găsiți motive să râdeți împreună. Râsul vă deconectează de la problemele zilnice și vă ajută să treceți mai ușor prin perioade grele. Încearcă să folosești umorul chiar și într-o situație tensionată.

ORGANIZAȚI-VĂ PROGRAMUL

Trebuie să fiți foarte organizați. Un program respectat cu strictețe poate să vă ferească de perioade haotice care vor crește nivelul de stres. Uită-te cu atenție la toate lucrurile pe care le faci zilnic. Vei fi surprinsă să constați că multe nu sunt necesare. De exemplu, oglinda de la baie nu trebuie să fie mereu impecabilă. Dacă o sștergi de două-trei ori pe saăptămână e suficient. Nu trebuie să faci asta zilnic. Vecina care se invită în fiecare zi la tine la cafea poate fi refuzată. La fel, colega care vrea să-ți pună în brațe dosarele de care ar trebui să se ocupe ea. Totodată, relația de cuplu are nevoie de timp. Programați-vă momente pe care să le petreceți împreună. Dacă veți avea programe paralele, veți ajunge cu timpul niște străini unul pentru celălalt.

NOI MECANISME DE ADAPTARE

La începutul unei perioade stresante, veți avea reacții de negare, de încercare de schimbare a situației grele, de tristețe, și depresie. Dar mai devreme sau mai tarziu veți accepta situația nouă. Veți începe să dezvoltați noi mecanisme de adaptare. Cu cât sunteți mai instruiti, veți face acest lucru mai devreme și mai eficient. Evident, în paralel veți încerca să identificați și să tratați cauzele stresului, indiferent că ele vin din interior sau din exterior. Achitați creditul, găsiți un serviciu bine plătit, alte surse de finanțare, îngrijiți persoana bolnavă, interesați-vă de tratamente inovatoare, cereți ajutorul etc. Este important să faceți diferența între ceea ce puteți influența și ce nu. Uneori, situația nu poate fi schimbată, orice am face. În acest caz, tot ce putem influența este reacția noastră la ceea ce se întâmplă.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *