CUM AFLI DIN VREME CĂ URMEAZĂ SĂ FACI UN ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Distribuie prietenilor!

Deși crezi că e tânăr, ți se pare că nu dă semne de oboseală și că funcționează perfect, “motorul vieții” are nevoie de “inspecții” periodice. Și numai un specialist poate spune dacă e în regulă sau nu.

Multe dintre bolile considerate, până nu de mult timp, a fi caracteristice vârstei a treia, apar acum tot mai des la persoanele tinere. În zilele noastre, sunt cazuri de infarct miocardic acut și de accident vascular cerebral (AVC) sub 30 de ani! Potrivit Societății Române de Cardiologie, afecțiunile cardiovasculare ucid mai mulți oameni decât toate formele de cancer, în special femei. Așadar, e vremea să-ți pui viața pe primul loc. Căci, în afara înaintării în vârstă și a moștenirii genetice, restul cauzelor care ne îmbolnăvesc sistemul cardiovascular pot fi înlăturate, în peste 80% din cazuri. Adică hipertensiunea, nivelul crescut al colesterolului, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul, afecțiunile endocrine sau ale rinichilor, toate duc la cardiopatii, afecțiuni cerebrale și vasculare și toate pot fi eliminate sau ținute sub control.

DE CE SĂ TE TEMI DE UN AVC

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală la fel de gravă ca infarctul miocardic. Pericolul nu stă numai în rata crescută de mortalitate ci, în special, în probabilitatea de a dezvolta dizabilități și complicații grave pe termen lung de la afectarea vorbirii până la paralizii. Fibrilația arterială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, este a doua cauză a apariției AVC acut, după hipertensiune. Dar prevenirea accidentului vascular cerebral se poate face, cel puțin parțial, prin schimbarea stilului de viață. Totuși, vizitele periodice la medic reprezintă pași importanți în diagnosticarea precoce a AVC sau a riscului de apariție. Iar ecografia Doppler are un rol crucial.

CUM AJUTĂ ECOGRAFIA DOPPLER

Este o investigație blândă, fără riscuri.  Și reușește să ofere date complexe legate de starea arterelor cerebrale și a fluxului de sânge din această zonă. Iar identificarea precoce a modificărilor la nivelul vaselor de sânge ale creierului salvează vieți și previne fenomene invalidante. Depistarea precoce a problemelor la nivelul arterelor cerebrale, prin ecografia Doppler, reprezintă cea mai eficientă cale pentru prevenirea unui AVC. Arterele cu pereți întăriți sau cu depuneri de colesterol sunt principalele vinovate. Diagnosticul precoce presupune detectarea acestor vase de sange, dar și a unor eventuale cheaguri. Cei cu ateroscleroză, hipertensiune, diabet, care fumează, consumă alcool, persoanele obeze, care au frecvent dureri de cap, amețeli, amorțeli, tulburări de vedere ori de memorie sau cele care au în familie cazuri de AVC și boli cardiovasculare ar trebui să se considere la risc. Astfel, ecografia Doppler poate evidenția diagnosticul precoce de AVC, urmat de cea mai bună opțiune de tratament, fie cu medicație, fie prin intervenție chirurgicală sau proceduri menite să prevină blocarea arterelor pe viitor.

DIAGNOSTICUL PRECOCE SALVEAZĂ VIEȚI

Diagnosticarea precoce a AVC se realizează prin intermediul ecografiei Doppler cervico-cerebrale, o explorare pe bază de ultrasunete a vaselor de sânge responsabile de irigarea creierului. Eficiența acestui tip de investigație este dată de faptul că vizualizarea aspectului și a modificărilor vaselor de sânge (explorarea ecografică) este completată de analiza vitezei sângelui și a modului în care circulă acesta (explorare velocimetrică), un aspect esențial pentru identificarea riscului de AVC. Concret, mișcarea sângelui provoacă schimbări de frecvență în undele sonore reflectate, iar acestea sunt interpretate de aparat sub forma unor grafice și a unor culori ce indică précis localizarea și tipul modificării.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *