CHIMENUL, CONDIMENT STRĂVECHI

Distribuie prietenilor!

Există rețete încă de pe vremea Imperiului Roman în care este pomenit chimenul, folosit, tot de atunci, și ca medicament.

Despre chimen se spune că alungă duhurile rele. În anumite regiuni ale țării noastre, mireasa are la ea chimen, ca s-o apere de farmece.

Este un condiment destul de controversat, aroma lui fiind foarte puternică. Dacă îți plac sărățelele cu chimen, e imposibil să nu-ți placă și o mâncare de năut cu chimen sau una de varză cu ciolan și chimen. Chimenul este însă și un medicament foarte eficace, datorită proprietăților lui antiinflamatoare. Romanii, de pildă, foloseau fiertura de chimen la vindecarea răcelilor și a durerilor de stomac. Chimenul este utilizat și în industria parfumurilor, și în cosmetică.

TELEMEA CU CHIMEN

Chimenul nu se potrivește prea bine cu alte condimente, cu excepția usturoiul, mărarului, pătrunjelului și ardeiului iute. Poate fi folosit cu succes la cartofi, mazăre, năut, varza și chiar la ciuperci. Dar este, nu de ieri, de azi, folosit și ca ajutor pentru brânza telemea sau ca ingredient pentru o cremă de brânză de vaci cu smântână.

PULPE DE PUI CU CHIMEN ȘI CARTOFI LA CUPOR

Întâlnit de foarte mult timp în Europa, chimenul este caracteristic mai ales bucătăriilor austriacă și germană. De asemenea, este folosit destul de des în mâncărurile tunisiene și egiptene. O rețetă rapidă, un fel de fusion cu bucătăria autohtonă, ar fi: pulpe de pui, marinate o jumătate de oră în iaurt gras, tăvălite prin sare și chimen, apoi date la cuptor pe pat de cartofi prefierți, cu un pic de ulei și câțiva căței de usturoi.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *