sâmbătă , 17 noiembrie 2018
Home / Retete / CELE MAI BUNE DESERTURI DE POST

CELE MAI BUNE DESERTURI DE POST

Rețete de deserturi de post – adică dulciuri fără lapte, ouă sau unt

Publicitate:

Gogoși simple

Ingrediente: 600 g făină albă, 400 ml apă, 25 g drojdie proaspătă, două linguri de ulei, o linguriță de sare, o lingură de zahăr, o linguriță de esență de vanilie, ulei pentru prăjit și uns masa de lucru, zahăr pudră vanilat pentru ornat.

Preparare: se pun într-un vas drojdia, o lingură de zahăr și 100 ml de apă și se amestecă până se dizolvă și se omogenizează. Într-un alt castron, încăpător, se toarnă făina (ca un mușuroi) și se face în mijloc o gaură în care se toarnă drojdia dizolvată și restul de apă. Se adaugă apoi vanilia și sarea. Se frământă un aluat ca de pâine, adăugând uleiul la final, după ce s-a încorporat toată făina. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă să crească la loc călduț până își dublează volumul. Se întinde cu ajutorul sucitorului pe masa de lucru unsă în prealabil cu ulei, apoi, cu ajutorul unui pahar, prin presare, se decupează cerculețe. Se lasă gogoșile să crească cel puțin zece minute, după care se prăjesc în uleiul încins, la foc mediu. Se scot pe șervete absorbante, se pudrează cu zahăr și se servesc calde.

Mucenici moldovenești

Ingrediente: aluat – 500-600 g făină, un plic de drojdie uscată sau un cub de 25 g de drojdie proaspătă, două plicuri de zahăr vanilat, 250 ml apă, o fiolă de esență de vanilie, 100 ml ulei; pentru sirop – 200 g zahăr, 400 ml apă, o fiolă de esență de vanilie; pentru uns și decor – 200 g nucă măcinată, miere după gust.
Preparare: se amestecă într-un vas apa călduță, uleiul, drojdia și zahărul vanilat, plus esența de vanilie. Se încorporează treptat făina, iar când începe să se îngroașe, se frământă cu mâna. Se adăugă atâta făină câtă este necesară pentru a obține un aluat nelipicios și destul de tare. Se frământă bine, ca aluatul de pâine, vreo 10-15 minute, apoi se acoperă cu un prosop curat și se lăsă la crescut într-un loc călduros. Se tapetează cu făină blatul de lucru și, după o jumătate de oră (când și-a dublat volumul), aluatul se împarte în bucăți egale. Se rulează fiecare bucată de aluat până ce se obțin fâșii, care se “împletesc” în formă de 8. Odată formați, mucenicii se așază în tavă, pe hârtie de copt, și se mai lasă la crescut 30 de minute. Se bagă apoi tava în cuptorul bine încins și se lasă 30-40 de minute la foc mediu spre tare (200 grade C). Siropul se prepară prin dizolvarea zahărului în apă, pe foc. După ce fierbe 10-15 minute, se oprește focul și se adaugă esența de vanilie. După ce se scot din cuptor mucenicii rumeniți, se lăsă la răcit vreo zece minute, apoi se stropesc cu sirop din abundență. Pentru a se îmbiba mai bine, se toarnă în tavă siropul rămas. Se ung apoi cu miere și se presară nucă măcinată mare.

Mucenici muntenești

Ingrediente: 300 g făină, sare, 150- 160 ml apă foarte caldă (dar nu peste 50 de grade) plus 2,5 l apă pentru fiert, coaja de la două portocale mari, coaja de la o lămâie mare, 10-12 linguri de zahăr, nucă măcinată, scorțișoară, esență de rom;
Preparare: se pune făina într-un vas, se adaugă un vârf de cuțit de sare, iar în mijloc se toarnă apa caldă. Se frământă până ce aluatul devine elastic și se răcește complet. Dacă mai este nevoie de făină, se mai adăugă o lingură. Se mută aluatul pe planul de lucru tapetat cu făină, se împarte în biluțe, iar din fiecare biluță se formează șnururi lungi și subțiri (puțin mai subțiri decât un șiret), care se “împletesc” în formă de 8. Se lasă mucenicii la uscat până a două zi. Se pune pe foc o oală încăpătoare cu apă, zahăr, coajă rasă de lămâie și de portocală și un vârf de cuțit de sare, iar când începe să fiarbă, se adaugă mucenicii. Se fierb la foc mic, iar după ce se ridică la suprafață, se mai lasă cam 3-4 minute. După ce se stinge focul, se adăugă esența de rom, scorțișoara și 4-5 linguri de nucă măcinată. Când se pun în farfurie, se mai adaugă nucă după gust.

Publicitate:

Plăcintă cu mere

Ingrediente: pentru blat – 200 ml apă, 200 ml ulei, 6 linguri de zahăr, o linguriță de bicarbonat de sodiu, o lingură de oțet, 500 g făină; pentru umplutură – 1,5 kg mere, 4-5 linguri de zahăr, două lingurițe de scorțișoară; pentru ornat – zahăr pudră.

Preparare: se curăță merele de coajă, se taie cuburi și se pun, cu cele 4 linguri de zahăr, într-o cratiță; se călesc la foc mic până se înmoaie puțin. Se presară peste mere scorțișoara și se dă cratița deoparte, să se răcească puțin. Se amestecă într-un castron apa cu uleiul și zahărul, până se topește zahărul. Se dizolvă bicarbonatul de sodiu într-o lingură de oțet și se toarnă peste amestecul făcut înainte. Se pune apoi făină, puțin câte puțin, și se frământă până se obține un aluat nelipicios și elastic. Se transferă pe blat și se continuă: se adauge făină și se frământă până capătă consistența necesară. Se împarte aluatul în două jumătăți și se întinde fiecare cu ajutorul făcălețului în foaie subțire. Prima foaie de plăcintă se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Peste ea se toarnă merele călite, iar deasupra se întinde a doua foaie de aluat. Se înțeapă din loc în loc cu o furculiță, apoi se bagă plăcinta la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru 25-30 de minute sau până când aluatul e bine rumenit. Înainte de servire, se pudrează cu zahăr.

Orez cu lapte de cocos

Ingrediente: 1 litru de lapte de orez, o cutie de 400 g lapte de cocos, o cană mare de orez, 5 linguri de zahăr; topping – sâmburi de rodie și alune.

Preparare: se pune laptele de orez la fiert. Se adaugă laptele de cocos și se amestecă bine cu o lingură de lemn, până se desface. Se adaugă apoi orezul spălat și se fierbe cam 20-25 de minute. Se pune și zahărul și se mai lasă la fiert câteva minute. Se toarnă compoziția în castronele, iar înainte de servire se ornează cu rodie și alune.

Publicitate:
Loading...

Acest website foloseste cookies. Continuarea navigarii reprezinta acceptul dumneavoastra Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close