Cel mai vechi muzeu din România, decorat de Klaus Iohannis!

Distribuie prietenilor!

   Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu a a primit, sâmbătă, din partea Preşedintelui Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii prilejuite de împlinirea a 200 de ani de existenţă a muzeului, distincţia Meritul Cultural.

   La ceremonie au fost prezenţi alături de preşedintele Iohannis şi directorul muzeului, Sabin Adrian Luca, printre alţii, Astrid Fodor, primarul, Daniela Cîmpean, presedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Cristian Roman, prefectul judeţului Sibiului, Judith Urban, consulul general al Germaniei, Judith Urban.

   În discursul său, preşedintele a spus, în primul rând, că se bucură că la blazonul instituției fondate de baronul Samuel von Brukenthal i se adaugă şi însemnele prețuirii Statului Român şi l-a îndemnat pe directorul muzeului, Sabin Adrian Luca, să pună în valoare, pentru uzul umanității, patrimoniul și mesajul “marelui dumneavoastră donator”, baronul Brukenthal, aceasta cu cu sprijinul autorităților publice centrale și locale.

   “Prin colecțiile pe care le-a pus la dispoziția publicului încă din 1790, și apoi prin dispoziția sa testamentară, Samuel von Brukenthal a instituit un exemplu de viață bazat pe valorile iluminismului și pe angajamentul pentru interesul public“, a mai spus preşedintele, subliniind că, încă de la înființarea sa, muzeul a jucat un rol important în educarea umanistă și în dezvoltarea comunității sibiene și transilvane“, aşa cum fusese dorința celui care l-a înfiinţat, “de a-și servi poporul din mijlocul căruia se ridicase”.

   Iohannis a mai spus că acum, la 200 de ani de existenţă, Muzeul Naţional Brukenthal a devenit o instituție națională, reuşind, după 1990, și mai ales după 2007, anul în care România a intrat în Uniunea Europeană, iar Sibiul a devenit, pentru un an, Capitală Culturală Europeană, “să-și valorizeze patrimoniul istoric și să se transforme într-o emblemă majoră a europenității României”.

   “Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal. El este, de două secole, purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială, egalată doar de importanța tezaurului său istoric și artistic”, a mai spus preşedintele.

   Decretul de decorare al Muzeului Naţional Brukenthal a fost semnat de Președintele României, Klaus Iohannis, pe 31 ianuarie 2016, în semn de înaltă apreciere şi recunoştinţă pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă generaţiile de specialişti ai acestui aşezământ”, conferindu-i-se Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, Categoria E„Patrimoniul cultural național”. (foto: presidency.ro)

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...