Ceapa verde, medicamentul care luptă cu E-urile!

Distribuie prietenilor!

   Deja au început să apară, pe tarabele din pieţe, primele roade ale primăverii. Printre ele, ceapa verde. Proaspătă, gustoasă, nu chiar aşa de pişcătoare la gust, excelentă pentru a fi mâncată ori aşa cum este, ori în salate. Însă puţină lume ştie că ea, ceapa verde este, pe lângă un aliment gustos, şi un medicament de excepţie. Ceapa verde conţine cantităţi însemnate de vitamina C, vitamina B9, potasiu şi calciu. Însă, în afara nutrientilor clasici, aceasta delicatesa vegetala mai contine cativa compusi cu efecte terapeutice foarte puternice:

   În primul rând, este alicina, substanţa care îi dă cepei mirosul de… ceapă. Are un efect antibiotic şi antiviral extrem de puternic. În plus, este un protector pentru plămâni şi căile respiratorii medii, ferindu-le de infecţii boli tumorale. Apoi este cvercitina, un antioxidant puternic, cu rol în combaterea tulburărilor circulatorii, a bolilor cardiovasculare şi a cancerului.
Nu în ultimul rând, ceapa verde mai conţine clorofilă, ce curăţă organismul de metalele grele, radicalii liberi Sau alţi poluanţi, de la E-urile din alimente la substanţele nocive din aer şi din apă.

   Datorită compoziţiei sale chimice atât de complexe, ceapa verde are proprietăţi terapeutice mult mai intense decât ceapa matură, albă sau roşie. O cură cu ceapă verde, prelungită până în vară, are efecte depurative, antialergice, reglează activitatea hormonală a organismului, prevenind şi tratând boli din cele mai diverse.

Ceapa verde se poate consuma ca atare. După ce a fost spălată, se consumă cu tot cu frunze, mestecând-o foarte bine, astfel încât să uşurăm sarcina digestiei. Ceapa verde poate fi consumată cu orice aliment, de la supe si ciorbe la brânzeturi sau peşte.

Salata cu ceapă verde.

   Se iau 2-4 tulpini de ceapă verde, se spală foarte bine, se toacă fin şi se pun într-o porţie de salată. De regulă, ceapa verde se asociază foarte bine cu frunzele de leuştean şi cu cele de pătrunjel, care o fac mai digerabilă şi mai uşor de suportat de către colecist şi ficat. În rest, pentru obţinerea salatei, ceapa verde se poate combina cu orice tip de verdeţuri ca salata verde, spanacul, loboda, dar şi cu roşii sau ardei.


Sucul de ceapă verde

   Se obţine din tulpinile de ceapă verde, bine spălate, astfel: a) cu ajutorul maşinii de tocat carne, filtrând prin tifon ceapa după ce a fost bine zdrobită. Rezultă un suc verzui; b) cu storcătorul electric centrifugal, se obţine un suc ceva mai limpede si mai pur, deoarece partea de celuloză din ceapa verde este reţinută prin centrifugare. Indiferent de metoda prin care a fost obţinut, sucul de ceapă este bine să se consume proaspăt, câte 20-50 ml, înainte de masă.

   Curele cu ceapă verde sunt eficiente în tratarea alergiei, a eczemelor, a acneei, bronşitei, virozelor respiratorii, diabetului, bolilor renale şi retenţiei de apă.

   Totuşi este bine să se consume cu prudenţă ceapa verde atunci când sunferiţi de gastrită, colită de fermentaţie sau de colon iritabil. Există relativ multe persoane care au o intoleranţă digestivă, mai mică sau mai mare, la ceapa verde. In cazul lor, consumul cepei poate inhiba peristaltismul gastric, încetini procesul digestiv, mergând până la apariţia stărilor de greaţă şi a indigestiei puternice. În aceste cazuri, doza de ceapă verde va fi redusă până la limita suportabilităţii, organismul urmând sa fie obişnuit, gradual, cu acest remediu. (foto: C. Dumitru)

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...