CE ASCUND MÂNCĂRIMILE SCALPULUI?

Distribuie prietenilor!

E firesc să te mai mănânce capul din cand în când. Dar, dacă asta se întâmplă des atunci e de mers la medic. Căci, de ești sigură că nu păduchii sunt de vină, poate fi vorba despre probleme grave.

Un șampon nepotrivit, statul în soare cu capul descoperit, apa menajeră sau pur și simplu alimentația inadevată pot fi cauze ale mâncărimilor la nivelul scalpului. Dar scărpinatul frecvent denotă că scalpul este sensibil și că nu doar mătreața e de vină.

DE CE NE MĂNÂNCĂ SCALPUL?

Există multe cauze care pot aduce și simptome deranjante la nivelul salpului, precum iritația, înroșirea, descumarea sau mâncărimea. Însă, înainte de a căuta soluția potrivită, este necesar să se încerce identificarea și corectarea problemei medicale sau nutriționale care a adus la această simptomatologie. Iată care sunt cauzele frevente care necesită tratament de specialitate:

1 DERMATITĂ SEBOREICĂ

Aceasta este, de fapt, o formă mai gravă de mătreață. În acest caz, situația se gravează prin înroșirea scalpului și mâncărime frecventă. Se poate extinde și la nivelul feței sau al corpului, motiv pentru care trebuie tratată adecvat.

2 PSORIAZIS

Este o boală autoimună care provoacă pe piele sau pe scalp placarde roșii sau scuamoase. Nu este transmisibilă și nu se știe exact ce anume declanșează boala. Dar utilizarea unor produse de îngrijire în necunoștiință de cauză sau fără avizul specialistului poate agrava situația.

3 INFECȚII MICROBIENE ȘI FUNGICE

Multe organisme patogene își pot găsi mediul propice de dezvoltare la nivelul scalpului. Dermatomicozele și infecțiile cu stafilococi se pot localiza sau extinde și la pielea capului.

4 SINDROMUL OVARULUI POLICHISTIC

Este o boală grea, de natură hormonală. Unul dintre simptome constă în prezența mâncărimilor scalpului cauzate de îngrășarea pielii și de apariția mătreții, alături de creșterea pilozității pe corp, apariția acneei și  creșterea în greutate

SE TRATEAZĂ NUMAI LA MEDIC

De obicei, mâncărimile scalpului sunt însoțite de căderea părului. Se impune vizita la medic, căci numai el poate depista cauza și tratamentul potrivit. Șampoanele antifungice sunt utile când pierderea părului este determinată sau agravată de ciuperci ale scalpului sau în cazul dermatitei seboreice și psoriazisului Sunt folosite substanțe fungicide sau fungistatice, care și-au dovedit eficiența. Cu toate că nu schimbă cursul bolii corticosteroizii reduc local inflamația Atenție, însă, că administrarea pe termen lung, nesupravegheată de dermatolog poate duce la subțierea pielii și la infecții locale.

Distribuie prietenilor!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *